EXPO 2020'ye Doğru

İZMİR (A.A) - Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) heyeti, İzmir'in EXPO 2020'ye adaylığı çerçevesinde kentte incelemelere başladı.

İZMİR (A.A) - Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) heyeti, İzmir'in EXPO 2020'ye adaylığı çerçevesinde kentte incelemelere başladı.

Swissotel Grand Efes'te düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Vali Cahit Kıraç, kentin EXPO adaylık sürecinin önemli bir merhalesenin bu hafta yaşandığını, heyetin adaylık dosyasında belirtilen kriterleri incelemek üzere İzmir'e geldiğini söyledi.

Heyetin tema, ulusal destek, iletişim ve pazarlama planı, finansal boyut, bütçe, tahmin edilen ziyaretçi sayısı ve EXPO'nun operasyonel yönetimi gibi konuları irdeleyeceğini anlatan Vali Kıraç, 11-13 Şubat tarihleri arasında yapılacak teknik sunumlar ve alan gözlemleriyle EXPO 2020 İzmir projesinin uygulanabilirliği ve fizibilitesini araştıracaklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

İzmir'in tarihini, kültürel dokusunu, ekonomi, bilim ve sanatta kaydettiği gelişmeyi, sağlık alandaki durumunu da anlatacaklarını dile getiren Kıraç, şöyle konuştu:

"Teknik sunumlardan ikisini de ben yapacağım. Heyet, bölgemizin zenginlikleri ile tanışma imkanı bulacak. İzmir'in tüm dinamikleri ile buluşmalarını arzu ediyoruz. EXPO alanı İnciraltı ile ilgili detaylı bilgilendirilecekler ve alan kendilerine yerinde gösterilecek. EXPO 2020, büyük bir proje ve dev bir organizasyondur. Devletin, milletin desteği olmadan altından kalkılması zor. Biz, her düzeyde devletimizden, hükümetimizden, halkımızdan, tüm kurum ve kuruluşlarımızdan bu desteği fazlasıyla alıyoruz."

Vali Cahit Kıraç, 13 Şubat akşamı Ankara'ya gidecek heyetin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceğini, Ankara'da çeşitli ziyaretlerde bulunacağını sözlerine ekledi.

-"Projeyi tüm kapsamıyla inceleyeceğiz"-

BIE İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen ise 9 farklı ülkeye mensup üyelerle birlikte İzmir'in, projenin şartlarını yerine getirip getirmediğini inceleyeceklerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Teknik çalışma yapıp ziyaretler gerçekleştireceklerini ifade eden Christensen, "Türkiye hükümetinin ve vatandaşlarının, ilgili paydaşların EXPO'ya olan desteğini inceleyeceğiz. Projeyi tüm kapsamıyla inceleyeceğiz. Görevimizi tamamladıktan sonra bir rapor hazırlayacağız. Bu raporu yürütme kuruluna sunacağız. Onlar da genel kurula sunacak. Bu inceleme heyeti, 5 aday ülkeyi inceleyecek. Tüm ziyaretler tamamlanmadan raporlar sunulmayacak. Siz de raporun sonucunu öğreneceksiniz" dedi.

Christensen, heyetin önerisinin negatif olması halinde İzmir'in yarış dışı kalacağını, kentin yarışta kalması halinde ise Türkiye'nin BIE üyesi ülkeleri kendisine oy vermesi için ikna çalışmasında bulunacağını belirterek "Bol şans diliyorum. Umarım projeniz onaylanacak" dedi.

Toplantıya BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Heyete, basına kapalı olarak devam eden toplantıda teknik bilgiler verildi.

Muhabir: Halil Şahin / Ramazan Ercan

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz