Eylemi El Kaide adına mı yaptılar?

Atlasjet uçağını kaçıran korsanlarının sorgusu Antalya Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'nde devam ediyor.

Uçağı oyun hamuru ile kaçırmak isteyen korsanlara ilişkin yapılan incelemede ise ilginç tespitlere rastlandı. Halen ailesiyle Mısır'da yaşayan Mommen Abdül Aziz Talik'in terör örgütü El Kaide ile ilişkisinin araştırıldığı ifade eden emniyet yetkilileri, eylemi de planlayanın Talik olduğunu kaydettiler. Antalya Emniyeti, üzerinde Suriye pasaportu çıkan Filistin uyruklu Talik'in üzerinde duruyor. Sorgusunda da El Kaide adına hareket ettiğini ifade eden öğrenilen Talik'in, kayıtlara göre bir süre Libya'da da bulunduğu, Suudi Arabistan'da ise yine terör bağlantısı şüphesiyle tutuklandığı, cezasının bitiminde de ülkeden sınırdışı edildiği öğrenildi.

Reklam
Reklam

Ailesi Mısır'da yaşayan Talik'in sorgusunda El Kaide hakkında bilgi vermekten, ailesinin can güvenliğini gerekçe göstererek reddettiğini söyleyen emniyet yetkilileri, Kuzey Kıbrıs'ta bir otelde garson olarak çalışan zanlının, örgütten kimlerle irtibatlı olduğunun belirlenmeye çalışıldığını kaydettiler.

Öte yandan diğer korsan Mehmet Reşat Özlü'nün ise ifadesinde, "Talik ile, bu eylemi sadece ABD'yi protesto etmek amacıyla yapmayı planladık. Kimsenin kılına zarar gelmemesi konusunda da uzlaşmıştık. Bu yüzden oyun hamurunu kullandık" dediği öğrenildi.

Uçakta El Kaide ismini pilotları ve yolcuları korkutmak amacıyla kullandıklarını söyleyen Özlü, "kokpitin kapısını tekmelerken elimizde 1,5 kilo C-4 var. El Kaide adına bu eylemi yapıyoruz. Kapıyı açmazsanız uçağı havaya uçuracağız" dediklerini de anlattı. Emniyet yetkilileri, eyleme ilişkin özellikle Ortadoğu kökenli terör örgütleri konusunda uzman olan İngiliz ve ABD'li yetkililerle de işbirliği yapıldığının altını çizerken, soruşturmanın detaylı şekilde yürütüldüğünü de ifade ettiler.

Reklam
Reklam

ANKA