ANKARA (İHA) - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1-29 Eylül 2005 tarihleri arasında 6.5 milyar dolar olan ihracat rakamının 1-30 Eylül tarihleri arasında 7 milyar dolara yaklaşacağını belirterek, "Bu da, Cumhuriyet tarihinde bir rekor olacak" dedi. Buna göre, ihracat artışı 2005 Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.9 arttı.
Bakan Tüzmen, İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları ile yaptığı toplantıda bir açılış konuşması yaptı. Tüzmen, bugüne kadar yaşanılan iç ve dış konjonktürel sıkıntılara rağmen ihracat tablosunun bir artış trendine girdiğini belirterek, "Büyük sıkıntılara rağmen hep beraber dinamizmi yakalayarak, Türk ihracatının Türkiye'nin morali olmasını sağladık" diye konuştu. 1-29 Eylül 2005 tarihleri arasında 6.5 milyar dolarlık bir ihracat rakamı yakalandığını belirten Tüzmen, "Bu ay tamamlandığında, 1-30 Eylül arasında yaklaşık ilk defa 7 milyar dolar ihracat rakamını yakalamış olacağız. Bu da bütün sıkıntılara rağmen cumhuriyet tarihimizin rekoru olacak. 7 milyar dolarlık rakama ulaşmak kolay iş değil. Bu bizim artış trendimizi yüzde 18'lere getiriyor. Senelik artışı da yaklaşık yüzde 17'ye getirecek" diye konuştu. Geriye doğru bakıldığında ilk 9 ayda 53 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştiğini kaydeden Tüzmen, son 12 aylık rakama bakıldığında ise 72 milyar dolarlık ihracatın gerçekleşmiş olduğunu söyledi. İthalattaki hızlı büyüme trendi devam etmesine rağmen ithalat artışı ile ihracat artışının neredeyse başabaş bir noktaya geldiğini de ifade eden Tüzmen, ithalatın yükü ağır olduğu için dış ticaret açığının 40 milyar dolar olmasının muhtemel olduğunu bildirdi. Tüzmen, yüzde 22 civarındaki bi açığın kolay çevrilebilir bir ona olduğunu da kaydetti. Tüzmen, "Bu sene 72 milyar dolarlık ihracat rakamını inşallah aşarız" dedi.
Bütün sektörler elbirliğiyle hareket ederken, bazı sektörlerin kendi aralarındaki rekabeti bırakmaları gerektiğini de ifade eden Tüzmen, "Bazı ürünlerde kendi aramızda anlaşmamız lazım. Rekabet etmeden, fiyatı da üst seviyede belirlemeliyiz. Karlılığımızı azaltacak her şey zaten şu anda elimizde varken, fiyatı da aşağı çekerek karlılığı azaltmanın bir anlamı yok. Kalitemiz ne ise fiyatımız da o olacak" şeklinde konuştu.
2008 yılında hedeflenen 100 milyar dolarlık ihracatın gerçekleşmesi halde birçok sıkıntının da artık ortadan kalkacağını ifade eden Tüzmen, Gümrüklerin de artık şikayet edilen kuruluşlar olmaktan çıktıklarını söyledi. Girdi maliyetlerinin gelişmekte olan ülkelerin en büyük problemi olduğuna işaret eden Tüzmen, "Biz bini elimizdeki imkanlar dahilinde çözmeyi başardık" açıklamasında bulundu. Eximbank'ın da en uygun ve en ucuz krediyi sağladığını belirten Tüzmen, ihracatta 100 milyar dolar hedefinin ayakları yere basan bir rakam olduğunu dile getirdi.
Öte yandan, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2005 Eylül ayında ilk kez ihracatta tüm sektörlerde büyüme sağlandı. Tarımda yüzde 29.6, sanayide 15.2, madencilikte 28.9 büyüme sağlayan Türkiye, bunları alt sektörlerinde de pozitif büyüdü. Örneğin zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzde 142 ile rekor kırarken, en düşük artış yüzde 1.2 ile deri ve deri mamullerinde gerçekleşti.