EYOF tarihinde Türkiye’nin madalya geçmişi

Türkiye, 8 kez katıldığı Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nda bugüne kadar 10 altın, 9 gümüş ve...

Türkiye, 8 kez katıldığı Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nda bugüne kadar 10 altın, 9 gümüş ve 14 bronz madalya kazandı. Trabzon’da yapılacak oyunlarda ise hedef rekor sayıda madalya kazanmak.
Trabzon’da 23 - 30 Temmuz tarihleri arasında 11.’si düzelenecek olan Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’na bugüne kadar 8 kez katılan Türkiye, toplam 33 madalya kazandı.
İki yılda bir organize edilen ve Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği’nin (EOC) patronajı altında olimpiyat statüsünde gerçekleştirilen Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nda (EYOF) Türkiye, bugüne kadar en fazla madalyayı atletizm branşında elde etti.
İlki 1991’de Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaz organizasyonu şekliyle yapılan ve 14-17 yaş grubundaki gençlerin 9 branşta mücadele ettiği EYOF’ta Türkiye, şimdiye kadar yapılan 10 organizasyondan 8’ine katıldı. Bu oyunlarda Türkiye 10 altın, 9 gümüş ve 14 bronz olmak üzere toplam 33 madalya kazandı.
Türkiye oyunlarda ilk altın madalyasını Derya Büyükuncu ile yine ilk şampiyonada elde ederken, 10’uncusu Finlandiya’nın Tampere kentinde yapılan oyunlarda ise judo, atletizm ve voleybolda 3 altın madalyaya ulaştı.

Reklam
Reklam

EN ÇOK MADALYA ATLETİZMDE
Türkiye, oyunlar tarihinde en fazla madalyayı atletizm branşında elde etti. Atletizmde şimdiye kadar 3 altın, 4 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplamda 12 madalya kazanıldı.
Atletizmde ilk madalya 1997’de Lizbon'da geldi. Erkeklerde 1500 metrede İshak Kaya gümüş madalya kazandı. 1999’da Danimarka'nın Esbjerg kentinde toplam 3 madalya alan Türkiye'ye altın madalya kazandıran tek branş yine atletizm oldu. Erkekler 3000 metrede Ümit Koçlardan birincilik kürsüsüne çıktı.
Oyunlar tarihindeki başarılı performanslarını Paris’te 2003’te düzenlenen organizasyonda da sürdüren atletlerimiz, erkekler 3000 metrede Haydar Tekgöz ile bayanlar aynı kategoride Berna Demirci’nin bronz madalya elde etmesiyle pekiştirdiler.
İtalya’nın Lignano şehrinin 2005 yılında ev sahipliği yaptığı oyunlarda da Türkiye'nin yüzü yine atletizmle güldü. Erkekler 2000 metrede Adem Bekir rakiplerinin önünde yarışı zirvede tamamladı ve o yıl ki oyunlarda altın madalya kazanan tek Türk sporcu oldu.
2007 yılında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yapılan oyunlarda atletizm dalında 3 madalya birden kazanıldı. Erkekler 1500 metrede Adem Bekir ve 800 metrede Emrah Çoban gümüş, 300 metrede de Resul Çevik bronz madalya aldılar.
Son olarak Finlandiya’nın Tampere kentinde yapılan 10’uncu organizasyonda ise Türkiye atletizmde 4 madalya birden kazandı. Çekiç atmada Kıvılcım Kaya gümüş, gülle atmada Elçin Kaya ve 2000 metrede Gamze Bulut da bronz madalya alma sevinci yaşadı. Erkekler 800 metre yarışını birinci sırada tamamlayan Halit Kılıç ise oyunlardan altın madalya ile döndü.

Reklam
Reklam

JUDO İKİNCİ SIRADA
Uluslararası organizasyonlarda son yıllarda önemli başarılara imza atan Judo, oyunlar tarihinde Türkiye'nin en başarılı olduğu ikinci spor dalı unvanına sahip.
Toplamda 10 Türk sporcunun madalya kazandığı judoda, bugüne kadar elde edilen başarılar ise şöyle:
1995 Bath: Dilara Aktaş (Bayanlar 40 kilo-Bronz), Gülay Yarın (Bayanlar 44 kilo gümüş), Fatma Kıroğlu (Bayanlar 61 kilo bronz)
1997 Lizbon: Erbay Fındık (Erkekler 50 kilo-gümüş), Zehra Doğan (bayanlar 61 kilo-gümüş), Ebru Aktan (bayanlar 52 kilo-gümüş)
1999 Esbjerg : Rüştü Yıldırım (erkekler 90 kilo-gümüş)
2007 Belgrad : Tuğba Zehir(bayanlar 44 kilo-altın)
2009 Tampere : Sefa Gül (bayanlar 50 kilo-bronz), Ahmet Şahin Kaba (erkekler 50 kilo-altın)

YÜZMEDEKİ MADALYALAR
Türkiye’nin EYOF tarihinde en fazla madalya kazandığı spor branşları değerlendirmesinde yüzme üçüncülüğü yüzme elde etti. İlk organizasyonda Derya Büyükuncu, sonuncusunda ise Ediz Yıldırım kürsünün en üst basamağına çıktılar.
Bugüne kadar düzenlenen uluslararası organizasyonlarda Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil eden milli yüzücü Derya Büyükuncu ilk kez 1991’de Brüksel’de düzenlenen oyunlarda 2 altın madalya birden alarak tarihe geçti.
Oyunlar tarihinde Türkiye’ye ilk altın madalya kazandıran sporcu olarak büyük bir başarıya imza atan Büyükuncu, 100 ve 200 metre sırt üstünde zirvede yer aldı. Süha Akman (1995 Bath-altın), Gülşah Gönenç (1999 Esbjerg -bronz), Çağlar Gökbulut (2005 Lignano-gümüş), Ediz Yıldırım (2009 Tampereı –bir altın, bir bronz) yüzmede Türkiye’yi gururlandıran diğer sporcular oldular.

Reklam
Reklam

TAKIM SPORLARI
Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nda bireysel spor dallarının yanı sıra takım sporlarında da başarılı bir görüntü çizen Türkiye, basketbol ve voleybolda birçok kez madalya kürsüsünde yer aldı.
Türkiye’nin takım sporlarındaki ilk başarısını elde ettiği 2007 Belgrad Oyunları’nda, bayan milli voleybol takımı, bronz madalya kazandı. 2009 Tampere Oyunları’nda ise Türkiye’de erkek ve bayan basketbol milli takımları ile bronz, bayan voleybol milli takımıyla da altın madalya kazandı.

TRABZON’DA REKOR MADALYA BEKLENİYOR
EYOF’un 11’incisine Trabzon ile ev sahipliği yapacak olan Türkiye, kendi saha ve seyircisi önünde madalya sayısını 2 hatta 3’e katlamaya hazırlanıyor. 9 branşta toplam 143 sporcu ile yarışacak olan Türkiye, özellikle judo ve atletizm gibi ferdi branşlar ile voleybol ve basketbol ile takım sporlarında başarılı olmayı hedefliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz