Eyüp Belediye Başkanı Kavuncu'dan gençlere girişimcilik dersi

Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Bilgi Üniversitesi’nde MBA masterı yapan öğrencilere “Girişimcilik” üzerine bir konuşma...

Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Bilgi Üniversitesi’nde MBA masterı yapan öğrencilere “Girişimcilik” üzerine bir konuşma yaptı.
Başkan Kavuncu, sunumunda öğrencilikten üniversite yaşamına ve belediye başkanlığına uzanan kariyer öyküsünü örnekler vererek anlattı. Öğrencilerin büyük bir ilgi ve dikkatle dinlediği Başkan İsmail Kavuncu, iş hayatına atılma ve başarılı olma konusundaki püf noktaları, yapılması gerekenleri aktardığı konuşmasında, Orta Asya’nın dev şirketlerinden Turkuaz’ın kuruluş öyküsünü de anlattı.
Girişimcilik ve pratik zekanın, uygun ortam ve şartlarda çok büyük başarılara zemin hazırlayabileceğini vurgulayan Başkan İsmail Kavuncu, 10 bin dolar sermayeyle bir araba kiralama şirketiyle başladığı iş hayatında bugün milyar dolarlık cirolara ulaşan bir holdinge ulaştığını aktardı.
İş hayatındaki deneyimlerinin, yerel yönetimlere geçtiğinde kendisine çok büyük avantajlar getirdiğini kaydeden Başkan şunları söyledi: “Bürokratik engeller var diye mücadelemizde hiç pes etmedik. Eyüp’teki en önemli sorun, tapu probleminin büyük bir kısmını çözdük. Gerçekleştirdiğimiz vizyon projelerimiz meyvelerini vermeye başlıyor. İnşaatı başlayan ve 2013 yılının Nisan ayında açılması planlanan Tema Park projesi , ilçemizin hem ekonomik, hem de sosyal anlamda kalkınmasına yardımcı olacaktır. 3 bin 500 kişinin istihdam edileceği bu projemize yeni açtığımız İş Geliştirme Merkezi’nde eğitim gören gençlerimizi yerleştireceğiz. Tüm dünyadaki Müslümanların en önemli ibadet merkezi olan Eyüp Sultan da yenileme çalışmaları tamamlandığında bambaşka bir çehreye kavuşacak.”
Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu’ya girişimcilik konusunda sorular yönelten Bilgi Üniversite’li gençler, onun yeni projelerini ve Haliç’le ilgili yapılacak çalışmalarını da öğrenme imkanı buldular.
Başarının o işi sevmekle, inanmakla, risklere atılmakla ve doğru zamanda doğru ilişkiler kurarak, disiplinli ve çok çalışarak elde edilebileceğini belirten Başkan İsmail Kavuncu sözlerine şöyle devam etti: “2004 yılında Dünya Genç Girişimci “ ödülünü aldıktan sonra genelde şu soruyla karşılaştım. ‘Zengin olmanın sırrı nedir?’ Bence zengin olmak değil, başarılı olmak önemli. Maddiyat başarıdan sonra gelir zaten. Azmettikten, kararlı olduktan, farklı bakış açıları, ilişkiler kurduktan ve gece gündüz demeden çalıştıktan sonra başarıyı elde etmemek mümkün değil. 1991 yılında fakülteyi bitirdiğimde memuriyet sınavını da kazandım, kadrom geldi, dünyalar babamın olmuştu. Bana, ‘Hayatın kurtuldu, memur oluyorsun’ dedi. Ancak kendisine ‘ben kendi işimi kuracağım ve başka bir iş yapacağım’ dedim. Tabii çok üzüldü, ancak sonra bana inandı ve emekli ikramiyesini sermaye olarak verdi. Önce Osmaniye’de araba kiralama şirketi kurdum. Sonra 1992’de ‘Özbekistan’daki akrabalarımızın yanına gideceğim ve orada çalışacağım’ dedim. 20 sene önce Orta Asya’ya gittiğimde bölgede birçok şey yoktu. Yaptığım gözlemler ve araştırmalar sonucu Türkiye’den başta gıda ürünü olmak üzere günlük tüketim malzemelerini getirerek orada satmaya başladım. Sonra her yıl şirket biraz daha büyüdü. Ürünler çeşitlendi. Gıdadan kozmetiğe, temizlik ürünlerinden, inşaat sektörüne, iş makinalarına, havalimanı işletmeciliğine kadar çok geniş bir yelpazeye yayıldı. Turkuaz Holding bugün Orta Asya’nın en büyük başarılı şirketlerinden biri.”
İş dünyasında fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini de kaydeden Başkan Kavuncu, “1997’de Güney Afrika’ya gitmiştim. Otelde resepsiyonda beklerken, Somalili bir grupla karşılaştım. Onlar 3’ü bir arada kahveler var onlardan pazarlamak için gelmişlerdi, bana Türkiye’de satabilir misin diye sordular, ben de ‘Türkiye’de belki olmaz ama Kazakistan’da satabilirim’ dedim. O zaman bir konteynırla başlayan bu alım, bugün yıllık 25 milyon dolarlık bir ciroya ulaştı. Tabii iş dünyasında karşılıklı güven de çok önemli. “ dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz