Eyüp Sultan Hat Sergisi Mekanını Arıyor

Eyüp Sultan Hazretleri'nin rivayet ettiği hadis-i şeriflerden seçilen 56 hat, İstanbul'da sergileneceği mekanı arıyor.İlk defa...

Eyüp Sultan Hazretleri'nin rivayet ettiği hadis-i şeriflerden seçilen 56 hat, İstanbul'da sergileneceği mekanı arıyor.

İlk defa İstanbul, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Kütahya, Konya gibi şehirlerde yaşayan icazetli hattatlarının bir araya gelerek Eyüp Sultan Hazretlerinin rivayet ettiği sözleri hat levhaları haline getirdiğini belirten Devlet Hat Sanatçısı Mahmut Şahin, böyle özenle planlanmış serginin İstanbul'da Ayasofya veya Eyüp Sultan Külliyesinde sergi olarak vatandaşlarla buluşacağı günü beklediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Ramazan ayında Ayosofya'da açılması planlanan kutsal emanetler sergisi ile birlikte Eyüp Sultan Hat sergisinin de aynı anda açılmasının planlandıklarını anlatan Hattat Mahmut Şahin, "Bu serginin iki mekanda olabileceğini düşündük. Birincisi Ayasofya Cami idi. Eğer fetih o zaman müyesser olsaydı ilk gelecekleri yer, Ayasofya olacaktı. Onun için Ayasofya caminde serginin açılması düşünüldü. İkinci olarak Eyüp Sultan külliyesinde de olurdu. Eyüp El Ensari Hazretleri, Peygamber Efendimizin hem akrabası, hem mihmandarıdır. Şimdiye kadar özel hiç bir sergi yapılmamış. Eyüp El Ensarı Hazretleri 210 tane hadis rivayet etmiş. Hacı Cemal Öğüt bunları toplayıp kitap haline getirdi. Bu hadis-i şeriflerle alakalı hiçbir sanat çalışması yapılmamış. Bizim bu dönemin hattatları olarak yaptığımız, 210 tane hadisten 46 tane hadis seçip, bunu destekleyen bir kaç hadis-i şerifle bir kolleksiyon oluşturmaktı. 'Eshabım yıldızlar gibidir hangisine uyarsanız hidayete erersiniz', 'Eshabımdan her hangi birisi bir beldede vefat ederse, yarın kıyamet günü o belde halkının mihmandarı, alemdarı olarak haşr edilir', 'Yetişmez mi bu beldenin halkına bu nimeti bahri, habibi ekremin yari Ebu Eyüp El Ensarı' gibi birkaç güzel levha ile farklı tarzlarda hat çalışmaları gerçekleştirildi. Sadece is mürekkebi ile aharlı kağıt üzerine değil, çinilerden, deriden, oymadan, rıfkı sanatı ile, kağıt oyma gibi değişik sanatlarla ve her birisi tezhibli olarak 56 eser, icazetli sanatçıların 7 ay süren çalışmaları bir araya getirildi" dedi.

Reklam
Reklam

Mahmut Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul Fatih'teki İlgi Sanat Evi ile merkezi Bursa'da olan Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Derneğinin birlikte organize ettiği Eyüp Sultan sergisi ilk olarak İstanbul'da ardından Anadolu'da da sergilenerek meraklıların karşısına çıkacak. Şu anda çerçeveleri de yapılmış olan eserlerin Ramazan ayında hat ve gelenekli sanatlara meraklı olanların karşısına çıkmasını arzuluyoruz. Ancak mekan konusundaki belirsizlik sebebiyle tarih koyamadık. Bu konuda belediye yetkilileri ile görüşmelerimiz devam ediyor"

Ayasofya'da Ramazan'ı Şerif ayında açılması planlanan kutsal emanetler sergisinin hazırlıkları yetişirse, Eyüp Sultan Hat Sergisi de aynı organizasyon çerçevesinde sanat severlerin karşısına çıkabilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: