‘eyvah! Anneannem Ergen Mi Oluyor?’ Sergisi Açıldı

İzmirli fotoğraf sanatçısı Arzu Sandal’ın, Alzheimer hastası anneannesinin fotoğraflarından oluşan ve tüm gelirini Alzheimer derneklerine...

İzmirli fotoğraf sanatçısı Arzu Sandal’ın, Alzheimer hastası anneannesinin fotoğraflarından oluşan ve tüm gelirini Alzheimer derneklerine bağışladığı ‘Eyvah! Anneannem Ergen Mi Oluyor?’ isimli sergisi Mersin’de açıldı.

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi’nin katkılarıyla Altamira Sanat Galerisi’nde açılan sergide, Arzu Sandal’ın 94 yaşındaki Alzheimer hastası anneannesinin bir günlük yaşamını yansıtan ve iki yılda oluşturulan 30 fotoğraf yer alıyor. Sanatseverlerin ve Alzheimer hastası yakını bulunanların yoğun ilgi gösterdiği sergiye Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge ev sahipliği yaptı.

Reklam
Reklam

Sergide, aynı zamanda bir ay önce çıkan ve sergiyle aynı ismi taşıyan kitabını da imzalayan Arzu Sandal, İHA muhabirine amacıyla ilgili açıklama yaptı. ‘Eyvah! Anneannem Ergen Mi Oluyor?’ isimli sergisinin tüm Türkiye’yi dolaşacağını, Mersin’de 6. sergiyi açtığını belirten Sandal, bugüne kadar 20’nin üzerinde kişisel sergi, çok sayıda da karma sergi açtığını söyledi. Fotoğrafla 7 yıl önce tanıştığını, bu projeye ise 2 yıl önce karar verdiğini belirten Sandal, “Alzheimer ile ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Projede Alzheimer hastası anneannemi kullandım. Sergi 30 fotoğraftan oluşuyor. İki yıl içerisinde anneannemin bütün gözlemlemiş olduğum durumunu, birbirini tamamlayan, onun yaşama, mutluluğa bakışını, ayakta kalma mücadelesini gösterecek bir sergi. Şu anda 94 yaşında olan anneannemin tamamıyla günlük yaşamını anlatıyor” dedi.

Serginin bütün Türkiye’yi gezeceği bilgisini veren Sandal, serginin ve 1 ay önce çıkan kitabının bütün gelirini Alzheimer derneklerine bağışladığını ifade etti. “En azından bir kişiye bile ulaşabiliyorsam benim için büyük bir mutluluk” diyen Sandal, böyle bir sergi hazırlamasının amacını da şöyle anlattı: “Bir yakınınız hastalandığında önce üzülüyor sonra tedavisi için doktora, sağlık kuruluşuna götürüyorsunuz. İyileşene kadar bakımını üstleniyorsunuz. Ancak bazı Alzheimer hastalarında doktorlar umudu kesiyor ve siz bir an çaresiz kalıyorsunuz, umudunuzu, direncinizi kaybediyorsunuz. Oysa umut her zaman vardır. Karlı dağların arkasında da olsa, sarp kayalarla dolu dik yokuşlara tırmanmak zorunda kalsak da umudumuzun peşinden koşmalıyız. İşte ben de bunu yaptım. Projedeki asıl amacım, gösterdiğim özveriyi sergileyip izleyicilerin takdirini kazanmak değil, bir gün bu ve benzeri bir hastalık yakınlarınızın da başına geldiğinde hem ne yapılması gerektiği konusunda bir ön bilgi vermek hem de fotoğraf aracılığıyla bu konuya dikkat çekmektir. Biraz olsun bu amacıma ulaşabildiysem ne mutlu bana.”

Reklam
Reklam

Türkiye Alzheimer Derneği Şube Başkanı Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge de serginin gelirini, Mersin’deki Alzheimer hastaları için yapımına başladıkları Yaşlı Yaşam merkezi için kullanacaklarını söyledi. Özge, “Bir vatandaş sorumluluğuyla İzmir’de yaşayan bir fotoğraf sanatçısı Arzu Sandal. Kendi tecrübesinden bir belgesel yarattı ve o belgeselin eserlerini kendi yol parasını ve konaklamasını dahi kendisi karşılayacak şekilde, bir kuruş kendisine hiçbir katkı istemeyecek şekilde getirdi ve Mersin’deki Yaşlı Yaşam Merkezi’ne bir tuğla koymak istedi. Mersin’deki herkesi de bu duyarlılığı devam ettirmeye davet ediyorum” diye konuştu.

‘Eyvah! Anneannem Ergen Mi Oluyor?’ fotoğraf sergisi, 4 Mayıs 2013 tarihine kadar Altamira Sanat Galerisi’nde görülebilecek. Sergi 5-13 Mayıs tarihleri arasında Palm City alışveriş merkezinde izlenime sunulacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: