Eyvah! Kardeş geliyor

İkinci kez annelik heyecanı yaşayanlar bilir, heyecanın yanında bu sefer kaygı da vardır.

Yeni bir mucize tanıklık ederken, ilk çocuğun ihmal edilmemesi ve bu sürece alıştırılması çok önemlidir. Çünkü ikinci çocuğun doğumu ile aile içindeki dengeler büyük ölçüde değişecektir. İlk çocuğa yönelen yoğun ilgi bölünecek ve özellikle anne bebek ile ilgilenmeye başlayacak.

İşte bu dönem, en kritik dönem. Bebek ağladıkça, altını ıslattıkça ve acıktıkça annenin ve babanın kardeşle ilgilenmesi ilk çocukta bir gerilemeye neden olabilir. Bu davranışları geçici bir süre yapması anlayışla karşılanmalı. çünkü davranışların temelinde yatan en saf duygudur kıskançlık. Ebeveyn olarak bizlerin unutmaması gereken en temel şey, kıskançlığın evrensel bir duygu olduğudur.

Reklam
Reklam

Kıskançlık duygusu ile davranış değişikliğine giden ilk çocuk zorlanmamalı ve kendisine “sen artık abla/abi oldun, düzgün davranmalısın” gibi uyarılarda bulunulmamalıdır. Oysaki onunda daha küçük olduğu unutulmamalıdır.

Yapılacak en güzel şey abla/abi oluşunun keyfini çıkarması için desteklenmesidir. Bunun için size bir kaç öneri;

  • Mümkünse çocuğun odasında değişiklik yapılmamalı ancak yapılacaksa bebek doğmadan 4-5 ay önce yapılarak bu düzende kendisinden destek alınabilir.
    • Çocuğun yaşına göre, kardeşe alınacak oda takımı, eşyalarda fikri alınabilir.
    • İsim konusunda fİkri sorularak belki ismi onun koyması için fırsatı verilebilir.
    • Aileye katılacak yeni bebek ile ilgili hikayeler anlatılabilir.
    • Kendi bebeklik resimlerine bakılarak anılar anlatılabilir.
    • Bebeğin gelişim sürecini anlatmak ve doğduğunda konuşup yüreyemeyeceği ve sadece ağlama / uyuma gibi davranışlar göstereceği anlatılabilir. (Böylece çocukta oyun arkadaşı beklentisi yaratılmamış olur.)
    • Başlanıçta bebeğin hiç bir şey bilmeyeceği bunu bizim öğreteceğimiz özelillke kendisinin bu konuda destek olabileceği söylenerek öğretici olaması sağlanabilir.
    • Bebek doğduktan sonra mutlaka hastaneye getirilmesi ve bir hediye ile karşılanması önemli. Ancak hediyeyi kardeş değil, anne babanın aldığı söylenebilir. ( çünkü çocuklar yaşı uygunsa tahmin ettiğimizden daha akıllılar ve kardeşin oyuncak getiremeyeceğinin bilincinde olurlar)
    • Kardeş doğduktan sonra onun bakımı ile ilgili kendisinden yardım istenebilir, bakımı konusunda yaşıan uygun sorumluluk verilebilir.
Reklam
Reklam

Unutmayın ki kardeş kıskançlığı her çocuğun yaşayacağı normal bir duygudur. Önemli olan sizin çocuğunuzu anlamanız ve bu duyguyla başa çıkarken ona yardımcı olabilmenizdir.
Sevgilerle
Ebeveyn Koçu, Canay Bahşi Ilgın

Reklam
Reklam