Van’da meydana gelen depremlerin ardından Evini Yapana Yardım (EYY) metodu çerçevesinde köylerde hasarlı evleri inşa eden müteahhitler bürokratik engeller nedeniyle işlerini yürütemez hale geldiklerini belirtirken, İl Afet ve Acil Müdürü Cafer Giyik ise, "Vatandaşların hak edişlerini bir gün dahi bekletmiyoruz. Ancak mali yılı sonuna yaklaşmamız nedeniyle Maliye Bakanlığı’nda para transferi hususunda bir haftalık bir aksaklık olmuştur" dedi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasında müteahhitler adına konuşan Mehmet Raci Canbay, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından EYY metoduyla vekaletleri alınan köylülerin evlerini inşa etmek için ellerinden gelen gayreti ortaya koyduklarını belirterek, ancak bürokratik engeller nedeniyle işlerini yürütemez hale geldiklerini söyledi. Proje onaylanması aşamasının üç ay sürdüğünü ve bu sürenin hem afet konutlarını yapan müteahhitlere hem de konteynırlarda zor şartlarda yaşayan köylülere evlerinin zamanında teslim edilmesine engel olduğunu iddia eden Canbay, “Depremlerden dolayı ilimizde işçilik, beton, demir ve malzemeye olan aşırı talepten dolayı çok ciddi fiyat artışları ortaya çıktı. Yine işçilikte yüzde 50 oranında bir artış söz konusu oldu” dedi.
Hak edişlerini alma noktasında da birçok engelle karşılaştıklarını öne süren Canbay, “Haftalardır hak edişlerimiz hazır olmasına rağmen AFAD Müdürlüğü’nün hesaplarında para olmadığı için alamıyoruz. Bu sıkıntıdan dolayı malzeme aldığımız yerlere ödeme yapamıyor, malzeme alamıyoruz. Aynı şekilde çalıştırdığımız insanlara ödeme yapamadığımızdan dolayı birçok arkadaşımız ya işini durdurmuş ya da işini yavaşlatmıştır. Bu durum en çok evsiz kalan köylü vatandaşlarımızı mağdur etmektedir” diye konuştu.
TOKİ tarafından yapılmakta olan konutların bedelinin 75 bin TL iken, köy afet konutlarının 40 bin TL olmasının adaletsizlik olduğunu belirten Canbay, şöyle konuştu:
“Köylülerimizin evlerine bir an evvel taşınabilmeleri için siyasiler, mülki amirler ve idareciler olmak üzere tüm yetkililere şifai olarak sıkıntılarımızı dile getirmemize rağmen ne yazık ki destek sağlamadılar. Gidişat böyle devam ettiği taktirde bu bedel ve bu şartlar altında evlerin tamamının teslim edilmesi mümkün değildir. Bundan da en büyük zararı evlerine geçemeyen köylü vatandaşlarımız görecektir. Yetkililerin bu duruma bir an önce bir çözüm getirilmesini istiyoruz. Aksi taktirde topyekün işleri durduracağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”
Merkeze bağlı Kavuncuk köyünde evini kendi imkanlarıyla yaptığını belirten Şaban Lale adlı vatandaş ise, ”Köyde sadece ben evimi müteahhitlere vermedim. Ancak ben de şu ana kadar sadece 8 bin TL alabildim. 20 gündür dosyamı teslim ettiğim halde iki adet ödeneği alamıyorum” dedi.
"VATANDAŞLARIN HAK EDİŞLERİNİ BİR GÜN BİLE BEKLETMİYORUZ"
Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan İl Afet ve Acil Müdürü Cafer Giyik, Van genelinde EYY metodu ile yapılacak olan 30 bin konutun yaklaşık 6 bininin teslim edildiğini belirterek, ”Şu ana kadar EYY metodu kapsamında hak edişlere 46 milyon TL ödedik. Vatandaşların hak edişlerini bir gün dahi bekletmiyoruz. Ancak mali yılı sonuna yaklaşmamız nedeniyle Maliye Bakanlığı’nda para transferi hususunda bir haftalık bir aksaklık olmuştur. Van Valiliği başta olmak üzere bizler bunun takipçisiyiz. Yarın 25 milyon TL hesabımıza aktarılacaktır. Gelen bu ödenekle hem bankada bekleyen borçlar ödenecek hem de vatandaşların hak edişleri ödenecektir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz