'Ezana Müdahalenin Önüne Geçmek Için Özel Frekans Tahsis Edilmeli'

İzmir’de dün akşam merkezi ezan okuma sistemi frekansına giren bir kişi, akşam ezanının yaklaşık 15...

İzmir’de dün akşam merkezi ezan okuma sistemi frekansına giren bir kişi, akşam ezanının yaklaşık 15 dakika erken okunmasına sebep oldu. Ezana müdahale eden kişinin bulunması için araştırma başlatıldı. Olay, merkezi sistemin güvenilirliğini tartışmaya açtı.

Türkiye’nin birçok yerinde merkezi vaaz ve ezan sistemi kuran Bahadır Ünal, kötü niyetli amatör telsizcilerin bile istemesi halinde ezan ve vaaz sistemine müdahale edebileceğini söyledi. 25 yıldır telsiz imalat ve ithalatıyla uğraştığını, Bergama, Urla, Sarıgöl, Çaldıran, Başkale, Nusaybin ve İdil gibi birçok yerde müftülüklere merkezi yayın sistemi kurduğunu anlatan Bahadır Elektronik’in sahibi Ünal, telsiz konusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Daire Başkanlığı tarafından tahsis edilen frekanslar olduğunu söyledi. Müftülüklerin, resmî kurumların verdiği izin doğrultusunda tahsis edilen frekanslardan vaaz ya da ezan sistemini devreye soktuğunu kaydederek, “Merkezi yayın sistemiyle camilere ezanlar UHF, vaazlar ise VHF frekanslarından ulaşır. Bu sistemler, telsiz kullanan amatörler veya izinsiz telsiz ithal eden kişiler tarafından rahatlıkla sabote edilebilir. Mevcut frekanslar, zaten bilinebilen ya da otomatik taramayla tespit edilebilecek frekanslar.” dedi. Ezan ve vaazlar için müftülüklere özel frekanslar tahsis edilmesi halinde korsan müdahalelerin çok daha zor olacağının altını çizen Ünal, ayrıca otomatik değişkenli şifreleme sisteminin de güvenliği arttırabileceğini anlattı. “Mevcut sisteme, elinde Çin’den, Japonya’dan, Amerika’dan 50-100 dolara getirilen telsiz olan kötü niyetli herkes girebilir. Vaaz ve ezanlar bu telsizlerin giremeyeceği frekansta olursa kolay kolay müdahale şansı olmaz.” diyen Bahadır Ünal, GHZ üzerinden yayın yapılmasının da güvenliği arttıracağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: