EZZİB Başkanı Güreli: Ücretsiz raf verin, zeytinyağını yarı fiyatına satalım

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Güreli, son dönemlerdeki tağşiş...

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Güreli, son dönemlerdeki tağşiş iddialarını cevaplandırdı. Zeytinyağının üreticiden 5 TL’den alındığını, raflarda ise 15-20 TL arasında satıldığını aktaran Güreli, zeytinyağı ile ilgili çıkan her türlü olumsuz haberin ise üç beş firmaya yaradığını kaydetti. Bu durumu tersine çevirmek istediklerini belirten Güreli, “Buradan davet ediyoruz. Bir zincir market gelsin, bizden raf parası almasın. İhraç fiyatına, mevcut fiyatların yarısına, akredite laboratuvar garantili, 6-7 TL’ye yağ satalım.” dedi.

Reklam
Reklam

Zeytinyağındaki son gelişmelerle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, kaliteli olarak adlandırılan birçok üründe tağşiş olabileceğini belirterek, kendilerinin 3,39 dolara ihracat yaptıklarını, aynı şartlarda zeytinyağını, akredite laboratuvarlardan onaylı ürünleri piyasada satabileceklerini kaydetti. Türk halkının pahalı zeytinyağı yemesine razı olmadıklarını dile getiren Güreli, “Türkiye’de zeytinyağında tağşiş var mı var ama eskiye nazaran şimdi daha iyi, çünkü firmalar, üretimini korkarak yapmaya başladı” diye konuştu. Özellikle Aydın Ticaret Borsası’nın çok ciddi çalışmaları olduğunu dile getiren Güreli, “Bilin ki her haksız kazanca karşı çıktığınızda, ‘Aman da ne iyi yaptı.’ demiyorlar. Bundan menfaatlenen insanlar, belli bir direnç gösteriyor.” şeklinde konuştu.

'TARTIŞMALAR ÜÇ BEŞ FİRMAYA YARIYOR'

Türk milletinin iç piyasada marka bağımlılığına bağlı bir oligopol olgusunu içerisine çekilmek istendiğini aktaran Güreli, raflardaki her 100 yağın 85’inin üç firmaya ait olduğunu iddia etti. Bu durumun ise iç piyasada zeytinyağı üzerinde istendiği gibi oynama ortamı oluşturduğunu savunan Güreli, “Bunun farkında olan iç piyasacılar, ciddi kâr maksimizasyonu yapıyor. Bu karışım yağla yaptığımız her yakalama, attığımız adım, etap onların ekmeğine yağ sürüyor. En büyük pazar İstanbul’da ev kadını, düşünün. Tağşişle ilgili yazı görünce, bildiği yağı alıyor. Onların ekmeğine yağ sürülsün diye dillendirmemek gibi bir içgüdümüz yok ama bu yakalandığında üç dört markaya yarıyor. Bu ülkede çok zeytin üreticisi var ama 75 milyon tüketici var.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Zeytinyağındaki fiyat tartışmalarını üçte bir oranında aşağıya çekebileceklerini öne süren Nedim Güreli, “Fiyatları öğrenmenin en kolay yolu, borsaya gidip sormaktır. 5 liraya aldın, tenekeye koydun, 15 liraya tüketici yiyorsa burada bir problem var. Tüketiciler örgütlü ve bilinçli olmadıkları için Türkiye’de böyle bir sistem gidiyor. Buradan davet ediyoruz. Bir tane zincir market gelsin, bizden raf parası almasın. İhracat fiyatına, laboratuvardan akredite edilmiş zeytinyağı satalım. Türk halkı kaça yiyor görelim. Mevcut fiyatların yarısından aşağı zeytinyağı satalım. Bu çark böyle kırılır. Türk halkı yağ yer mi, yemez mi görelim. Şu anda ihracatta kilosu ortalama 3,39 dolardan satılıyor. Bu halk, 6,5-7 TL’ye rahatlıkla zeytinyağı alabilir. Japonya’ya, Brezilya’ya satıyorsak, aynı fiyatla Türk halkına da yedirebiliriz.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: