F1 tarihinde bugün

1976: Lauda GP kazasının ardından ölüm kalım mücadelesi veriyor. Formula 1 pilotu Niki Lauda, Nurburgring'deki Almanya Grand Prix'sinde geçirdiği korkunç kazanın ardından ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede ölüm kalım mücadelesi veriyordu.

Avusturya doğumlu pilot geçirdiği kazanın ardından, kurtarma ekipleri kendini dışarı çıkarıncaya kadar alev topuna dönen aracının içinde sıkışıp kalmıştı.

Avusturyalı Guy Edwards alev alev yanan enkazına çarpmaktan kurtulurken, Herald Ertl ve Bertt Lunger Lauda'nın aracına çarpmışlardı.

Reklam
Reklam

Daha sonra aracını durduran İtalyan pilot Arturo Merzario 27 yaşındaki Lauda'yı araçtan dışarı çıkarmayı başarmıştı.

Sezon başından beri şampiyonanın liderliğini elinde bulunduran Lauda, griddeki ikinci yarışına pole pozisyonundaki James Hunt'un ardında başladı.

Guy Edwards feci kazanın ardından olayı şöyle anlatmıştı: "Lauda ateşin ortasında oturuyordu. Kemeri çözene kadar bir dakika geçmişti sanırım. Bu arada Ertl bir yerden bulduğu yangın söndürücü tüple gelerek kokpite doğru köpükleri püskürtmeye başladı, böylece bir süre alevleri kontrol altında tuttu. Lauda'nın genel olarak bilinci yerindeydi. 'Beni dışarı çıkarın' diye inliyordu."

Lauda daha sonra ciddi yanıkları olduğu halde yakınlardaki Adenau Hastanesi'ne kaldırıldı. Avusturyalı pilot daha sonra ölüm kalım mücadelesi verdiği Mannheim'daki Üniversite Hastanesi'ne taşındı.

TurkiyeF1.Com