F1 temiz hava soluyacak

Motor teknolojilerinde faaliyet gösteren Torotrak ve Xtrac firmaları, Formula 1 araçlarında sera gazı salınımı kesmeyi amaçlayan ortak bir projeye imza attı. Proje, süratin artırılmasına yardımcı olmak için frenleme sırasında geri dönüşümlü enerji kullanımını öngörüyor. Otomotiv teknolojileri geliştiren Torotrak ile araçlar için şanzuman üreten Xtrac firması arasında varılan lisans anlaşmasıyla, araçlarda belli bölümlerde elde edilen enerjinin daha sonra kullanabileceği bir sistem geliştirilmesi amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Torotrak firmasından yapılan açıklamada, "Depolanan kinetik enerji, daha kısa sürede hızlanma sağlanması için performansı artırmak maksadıyla istenilen yerde pilotun isteğine bağlı olarak kullanılabilir. Sistem özellikle viraj çıkışlarında ve sollama manevraları sırasında faydalı oluyor" denildi.

Analist Xavier Gunner ise anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu safhada bu sadece F1'e yönelik bir lisans anlaşması ancak Torotrak için çok daha geniş kullanım alanları nedeniyle ilgi çekici" dedi.

Bu arada projenin, Formula 1'in 2009'da daha çevreci kuralları hayata geçirmesiyle birlikte daha da önem kazanacağı ifade ediliyor. Enerji tasarrufu sağlayacak olan sistem aynı zamanda küresel ısınmaya yol açan sera gazı salınımı keserek spora çevreci bir nitelik kazandırabilecek.

FIA, geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı toplantıda, F1'in 21'nci yüzyılın çevreye ilişkin endişelerine cevap verecek bir özellik kazanacağını belirterek, bu bağlamda bolca enerji tüketerek dünyayı kirtelen imajından kurtulacağını ifade etmişti.

Reklam
Reklam

Bu arada Torotrak CEO'su Dick Elsy, kinetik enerji yeniden dönüşüm sisteminin nihai olarak yol araçlarına da uygulanabileceğini söyledi. Elsy bu sayede, bir taraftan performans artırımı sağlanırken diğer taraftan ekonomik açıdan tasurruf sağladığını ayrıca sera gazı salınımını kesilerek atmosfere zararlı gazlar bırakılmayacağını söyledi.

TurkiyeF1.Com