F1'de San Marino sıralama turları yarın

İSTANBUL (İHA) - Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda, sezonun 4. yarışı olan San Marino Grand Prix sıralama turları yarın yapılacak.

İtalya'nın kuzeyinde bir prenslik olan San Marino'daki yarış ile, Formula 1 takımları denizaşırı ülkelerdeki mücadelelerini Avrupa kıtasına taşımış olacak. 100 bin kişilik seyirci kapasitesi bulunan ve toplam 4 bin 933 metre uzunluğundaki Imola Pisti, pilotlara geçiş olanağı sağlarken, her turda üzerinden 4 kez geçilen hız uyarıcı nedeniyle de güçlü bir süspansiyon sistemini zorunlu kılıyor. San Marino Grand Prix'inde pilotlar, 62 tur atıp, toplam 305.609 kilometre yol katedecek. Saatte 310 kilometre hıza kadar ulaşılabilen pistte, 17 viraj viteslerin küçülmesini sağlayacak.
Imola Pisti'ne ait tur rekorunu Ferrari'nin Dünya Şampiyonu pilotu Michael Schumacher elinde bulunduruyor. Alman pilot, 1 dakika 22 saniye 491 saliselik derecesiyle 2003 sezonundaki yarışın en hızlı turunu elde etti ve piste ait tur rekorunu kırdı.

Reklam
Reklam

- F1'E 24 YILDIR EVSAHİPLİĞİ YAPAN PİST, IMOLA PİSTİ Imola Pisti, Formula 1'e 24 yıldır ev sahipliği yaparken, ilk yarış 14 Eylül 1980 tarihinde yapıldı. Yarışı Brabham Frod takımından Brezilyalı Nelson Piquet kazanmayı başardı. İnşaatı 1950 yılında biten ve dönemin kuralları gereği 29 yıl bekleyen İmola Pisti'nde, enteresan kazalarda yaşandı. 1982 yılındaki yarışta Didier Pironi ile Giles Villeneuve birbirleriyle mücadele ederken, 1987 yılında da seçmeler sırasında Nelson Piquet kaza geçirdiler.
İmola Pisti'nde meydana gelen kazaların bazıları ölümle sonuçlanırken, Formula 1'in efsanevi pilotu Ayrton Senna ve Roland Ratzenberger, bu pistte geçirdikleri kazalarla yaşama veda ettiler. Brezilyalı Ayrton Senna, 1994 yılında saatte 265 kilometre hızla giderken yaptığı kazada yaşamını yitirirken, bu olay sonrasında Imola Pisti daha güvenli duruma getirildi ve Tamburello ile Villeneuve virajları, şikan durumuna sokuldu.
Pistin 24 yıllık tarihinde, Ayrton Senna ve Alain Prost 3'er kez damalı bayrağı gördü. Dünya Şampiyonu pilot Michael Schumacher ise 5 kez San Marino'da birincilik kürsüsüne çıkarak, Imola'da en fazla kazanan pilot olma unvanını elde etti. Takımlar bazında Williams 8 birincilikle ilk sırada yer alırken, Ferrari'nin 6 zaferi bulunuyor.
2003 sezonundaki San Marino Grand Prix'ini ve bu sezonun ilk 3 yarışını kazanan Ferrari'nin Alman pilotu Michael Schumacher, geçen sezon San Marino'da hem "pole position"u hem de yarışı kazanırken, yeni sezondaki 3 yarışta da damalı bayrağı görerek kariyerinde yeni zaferlere imzasını attı. Formula 1'in iddialı takımlarından McLaren Mercedes yeni sezonda kendisinden bekleneni veremedi. Finli pilot Kimi Raikkonen, 3 yarışta da motor arızası nedeniyle pisti erken terk ederken, McLaren Mercedes'in diğer pilotu David Coulthard da kürsüye çıkma başarısı gösteremedi.
San Marino Grand Prix'si öncesinde pilotlar ve markalar klasmanında puan durumu şöyle:

Reklam
Reklam

SIRA - PİLOT - ÜLKE - PUAN
1 - Michael Schumacher - Almanya - 30
2 - Rubens Barrichello - Brezilya - 21
3 - Jenson Button - İngiltere - 15
4 - Juan Pablo Montoya - Kolombiya - 12
5 - Fernando Alonso - İspanya - 11
6 - Jarno Trulli - İtalya - 11
7 - Ralf Schumacher - Almanya - 7
8 - Takuma Sato - Japonya - 4
9 - David Coulthard - İngiltere - 4
10 - Felipe Massa - Brezilya - 1
11 - Mark Webber - Avustralya - 1

SIRA - TAKIM - PUAN 1 - Ferrari - 51
2 - Renault - 22
3 - Williams BMW - 19
4 - BAR-Honda - 19
5 - McLaren Mercedes - 4
6 - Jaguar Cosworth - 1
7 - Sauber Petronas - 1
San Marino Grand Prix'i sıralama turları yarın, yarış ise 25 Nisan Pazar günü saat 15.00'de başlayacak ve NTV'den canlı olarak yayınlanacak.