Fabrika gibi açık ceza infaz kurumu

KIRŞEHİR (İHA) - Kırşehir'de yapımı tamamlanan Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda, farklı sektörleri içeren iş atölyelerinde 154 hükümlü ve tutukluya istihdam sağlandığı bildirildi.

Kırşehir merkezde bulunan Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun kaldırılması ve burada Adliye Sarayı Projesi'nin uygulamaya alınması ile birlikte, Çuğun mevkiinde kurulan Açık Ceza İnfaz Kurumu bölgesine tahliye edilen hükümlü ve tutuklular, kendileri için oluşturulan atölyelerde üretim yapıyor. Yeni kurulan Ceza İnfaz Kurumu'nda 1 müdür, 3 müdür yardımcı olmak üzere 68 personelin görev yaparken, kurumda iş yurtları bünyesinde 16 iş kolu faaliyet gösteriyor. 240 hükümlü kapasiteli kurumda 154 hükümlünün bulunduğunu kaydeden Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan, "Bu hükümlülerin koğuşları 4 kişiliktir. Açık cezaevimizde 120 kişilik bir konferans salonu, bir adet bilgisayar sınıfı, kütüphane ve 240 kişi kapasiteli yemekhane bulunuyor. Hükümlülerin tamamı iş yurtları bünyesinde çalışmakta. Amacımız cezaları infaz edilen hükümlüleri topluma faydalı bireyler olarak eğitimli, meslek sahibi olarak yetiştirmektir " dedi.

Reklam
Reklam

Uygulamalı sosyal tesislerde 300 metrekare kapalı restoran, 200 metrekare açık restoran, 15 adet kamelya, çocuk oyun parkı, mescit, teşhir salonu, 200 kişilik tribünlü mini futbol sahası ile 10 bin metrekarelik yeşil alan bulunduğunu ifade eden Çağlayan, "Tesisimiz, haftanın her günü 07.00-23.00 saatlerinde tüm halkımızın hizmetine açıktır. Mönü olarak açık büfe kahvaltı, çorba, ızgara çeşitleri, pide çeşitleri, kiremit çeşitleri, tatlı çeşitleri olmak üzere geniş mönü çeşitleri mevcuttur. Sosyal tesisimizde 3 personel, 20 hükümlü çalışmaktadır" dedi.

"DEMİR, FIRIN, MERMER, MOBİLYA ATÖLYELERİ AKTİF ÇALIŞIYOR" Kurum bünyesinde farklı meslek guruplarına hitap eden atölyelerin oluşturulduğunu da kaydeden Çağlayan, "Kurumda 300 metrekare atölye alanı içerisinde soğuk demir işleri, kafes, tel üretimi ve arazi üzerine montajı yapılmaktadır. Bu bölümde 2 personel, 10 hükümlü çalışmakta. 200 metrekarelik alan üzerinde hijyenik ortamda günlük 12 bin adet ekmek üretim kapasiteli fırınımız hizmet vermekte. Üretimi yapılan ekmek kamu kurum ve kuruluşlarına, satış noktasında ise halka arz edilmektedir. Bu atölyemizde 2 personel, 14 hükümlü çalışmakta. Son sistem makinelerle halı yıkama-kurutma işlemi gerçekleştirilmekte. Bu iş kolunda yılın her mevsiminde haftanın 7 günü hizmet verilmekte olup, 1 personel ve 5 hükümlü görev yapıyor. Yine 2 bin metrekarelik kapalı alan üzerinde hizmet veren mobilya atölyemizde çeşitli büro takımlarının üretimi yapılmakta. Toplam 3 personel ve 20 hükümlünün çalıştığı bu bölümde, üretim istenilen oranda devam ediyor. Bu iş kollarının yanında yine 200 metrekare kapalı alan üzerinde mermer işleme atölyeleri bulunuyor. Çeşitli süs eşyalarının üretiminin yapıldığı atölyede, yapılan ürünler açılan sergi, fuar, teşhir satış reyonunda ve diğer kurumların mağazalarında pazarlaması gerçekleştirilmektedir. Üretilen ürünlerin arasında tarihi mekanların minyatürleri, biblolar, mumluk-şamdan, şekerlik, vazolar, isimlikler ve kül tablaları yer alıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun en önemli gelir kaynağının tarım sektöründe olduğunu kaydeden Çağlayan, "Bu iş kolumuzda 10 bin adet çeşitli meyve dikimi yapıldı. Ayrıca, 16 bin adet kavak fidesi, çam, ladin, sedir, akça, akasya, mazı fidesi yetiştiriciliği yapılmakta. 220 bin metrekarelik alanda yonca üretimi gerçekleştirilmekte olup; 60 bin metrekarelik alanda damlama yöntemi ile domates, salatalık, biber, patlıcan, kavun, karpuz ve patates üretimi yapılmakta. Bu iş kolunda ise 3 personel ve 30 hükümlü çalışmaktadır" dedi.