'Facebook, Apple'i örnek almalı'

İnternet güvenlik uzmanları, Facebook'un, siteye eklenen uygulamaların denetimini önceden yapmasının, kişisel bilgilerin yayılması riskini azaltacağını söylüyorlar.

İnternet güvenliği uzmanları, Facebook firmasının kullanıcı bilgilerinin korunması için daha sıkı önlemler alması gerektiği görüşünde birleşiyor.

Dünyanın en popüler sosyal iletişim sitesi Facebook, Sophos isimli internet güvenliği şirketinin yayımladığı '2011 güvenlik riskleri' raporunda, en büyük güvenlik riskine sahip sistem olarak ilk sırada yer aldı.

Facebook'un liste başında yer alması, hem sitenin olağanüstü popülaritesi, hem de teknik tasarımından kaynaklanıyor.

Facebook kullanıcılarının kişisel bilgilerinin güvenliğini tehdit eden unsurların başında, sitenin en önemli özelliklerinden olan kişiselleştirilebilen uygulamalar geliyor.

Reklam
Reklam

Kullanıcılar tarafından oluşturulabilen ve diğer kullanıcıların basitçe kendi sayfalarına ekleyebildikleri on binlerce uygulama her gün Facebook'a ekleniyor.

Ancak bu uygulamalar Facebook şirketi tarafından denetlenmeden kullanıma giriyor.

Rapora göre bu denetimsizlik, 'sanal saldırganların' farklı uygulamalar üreterek, sanal tehditler yaratmalarını sağlayabiliyor.

Örneğin, kullanıcıların kişisel bilgilerini edinmek amacındaki birey ve firmalar, hazırladıkları uygulamalar sayesinde bu bilgilere ulaşabiliyorlar.

'Apple'in yaklaşımı daha güvenli' Sophos şirketi tarafından Facebook'a tavsiye edilen önlem, Apple firmasının tercih ettiği yöntemi izleyip kullanıcılara sunulan uygulamaların şirket onayından geçmesi, hatta şirket tarafından sunulması.

Facebook ise uygulamaları derinlemesine inceleyen bir uzman ekibe sahip olduklarını belirtiyor, ancak bu denetim uygulamaların kullanılmasından sonra yapılıyor.

Facebook son olarak geçen hafta, uygulamaların, kullanıcıların ev adreslerine ve telefon numaralarına erişimine izin veren bir karar almış, ancak kullanıcılardan gelen tepkiler sonrasında geri dönüş yapmıştı.

Reklam
Reklam