Facebook hisseleri bugün borsada

Sekiz yıl önce kurulan sosyal paylaşım sitesi Facebook'un hisseleri bugün New York borsasında işlem görmeye başlayacak. Hisselerin fiyatı 38 dolar olarak belirlendi.

Sosyal paylaşım ağı Facebook'un hisseleri bugün New York borsasında işlem görmeye başlayacak.

Borsanın açılış çanını Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg çalacak. Halka arz öncesinde Facebook hem hisse başına planladığı fiyatı hem de satışa sunulacak hisse sayısını artırmıştı. Hisseler, 38 dolardan satışa sunulacak. Bu rakam, sekiz yıllık şirketin değerini 104 milyar dolara çıkarıyor. Bu, Facebook'un değerinin internet satış devi Amazon'unkine denk olması olması anlamına geliyor. Facebook'un değerinin Disney'nin değerini geçtiği belirtiliyor. Eğer tüm hisseler, 38 dolardan satılırsa bu, Visa ve General Motors'un ardından Amerikan tarihindeki en büyük üçüncü halka arz olacak. Geçen yıl 1 milyar dolar kâr açıklayan Facebook, toplam hisselerinin yaklaşık beşte birini satışa sunuyor ve halka arzdan 18 milyar dolar toplamayı hedefliyor. Şirket 421 milyon adet hisse halk arza edilecek. Daha önce bu rakam 337 milyon olarak açıklanmıştı. Facebook'un 900 milyon kadar kullanıcısı var.

Reklam
Reklam

Kârlılık şüphesi

Halka arzdan en çok Facebook'un kurucusu ve yüzde 25 sahibi olan Mark Zuckerberg'in kârlı çıkacağı anlaşılıyor. Ancak kimi çevreler, şirkete biçilen fiyatı abartılı bulduklarını belirtiyorlar. Facebook'un kârlılığı ve cep telefonu platformlarından nasıl faydalanabileceği konusunda şüpheler dile getiriliyor. Bundan böyle hissedarlarının baskısı altında kalacak olan Facebook'un daha fazla reklam almaya zorlanması durumunda, kullanıcıların buna nasıl tepki vereceği de merak konusu.