Facianın benzeri Türkiye'de de yaşanmıştı

Brezilya'nın Chapecoense takımını taşıyan uçağın Kolombiya'da düşmesi ülkede ve dünyada büyük bir üzüntü yarattı. Güney Amerika Futbol Konfederasyonu, Kolombiya'da yaşanan uçak kazasının ardından bütün organizasyonlarını askıya aldı. Peki bundan sonra ne olacak?

Venezuela kökenli LAMIA Havayolları’na bağlı RJ85 tipi bir yolcu uçağı, Bolivya’dan Kolombiya’ya giderken, 72 yolcu ve 9 mürettebatıyla düştü. Brezilya 1. Lig takımı Chapecoense’li futbolcuların da bulunduğu uçakta 81 kişi vardı. Kazada 76 kişi yaşamını yitirdi.

5 kişi ise sağ kurtuldu. Kazanın nedeni olarak elektrik arızası ve yakıtın bittiği iddiası var. Chapecoense’den 3 futbolcu kazadan yaralı olarak kurtuldu. Brezilya 3 günlük yas ilan etti.

Brezilya temsilcisi Atletico Nacional ile 1 Aralık Perşembe günü karşılaşacaktı. Yaşanan olaydan hemen sonra maçın iptal edildiği duyuruldu. Sudamericana Kupası finali ilk maçının ertelendiği açıklandı. Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) bunun üzerine, bir sonraki açıklamaya kadar bütün organizasyonların askıya alındığını duyurdu.

Reklam
Reklam

Brezilya’da kulüpler ortak olarak tüm oyuncularını kaybeden kulüp için ayrıcalıklar tanınmasını istedi. Güney Amerika Futbol Konfederasyonu’nun (CONMEBOL) bundan sonra nasıl politika izleyeceği merak konusu haline geldi. Hayatını kaybeden futbolcuların ardından organizasyonların nasıl hâl alacağı hakkında ne açıklama yapılacak? Bu hazin olayın benzerleri, (Aralarında Türkiye’de var) geçmişte yaşandığında nasıl bir tutum sergilendi?

İşte o olaylar:

SON 4 MAÇA GENÇ TAKIM İLE ÇIKTILAR

Torino 1949: Tarih 4 Mayıs 1949'tu. Pilotlar, kuleden iniş izni istemişti. Hava yoğun yağmurlu ve fırtınalıydı. Fiat G212 model uçak, Torino havaalanına yaklaşmışken saat 17:05'te 672 metre yüksekliğindeki Superga tepesinde kurulu bazilikaya çakıldı. Bu kazada 18'i futbolcu olmak üzere, yönetici ve gazetecilerin de bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetti. 6 Mayıs günü devlet töreniyle kazada ölenler uğurlandı. Sauro Toma ekipten hayatta kalan tek oyuncu oyuncuydu. Lig kaldığı yerden devam etti. Torino geride kalan son dört maçını genç takımla bitirdi ve sezonu yine şampiyonlukla tamamladı.

Reklam
Reklam

PAF TAKIMLA LİGE DEVAM ETMİŞLERDİ

Münih 1858: Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Kızılyıldız ile deplasmanda karşılaşan Manchester United kafilesini taşıyan uçak, Belgrad'dan havalandıktan sonra Almanya'nın Münih kentine yakıt almak için indi. Yoğun kar yağışının olduğu Münih'ten kalkış yapmak isteyen uçak ilk iki denemesinde başarısız oldu. Üçüncü denemesinde ise yeterli hıza ulaşamayarak, havalimanının çevreleyen bariyerlere çarptı. Döneminin en iyi takımlarından biri olan ve menajerliğini Matt Busby'nin yaptığı United, 8 futbolcusunu bu kazada kaybetti. Maç iptal edilmedi. İngiltere'de oynanan ilk maçı Manchester United, 2-1 kazanmıştı. Kızılyıldız deplasmanında 3-0 öne geçtiği maçı 3-3 tamamlayan ManU yarı finale yükseldi. O yıl ligi 9. sırada bitiren Kırmızı Şeytanlar, maçlarını paf takımla oynadı.

‘ONUR ŞAMPİYONU’ İLAN EDİLDİLER

Havza 1989: Malatyaspor ile oynanacak 1988-89 sezonu Türkiye 1. Ligi karşılaşmasına giden Samsunspor kafilesinin yaşadığı trafik kazası ve 5 kişinin ölümünün üzerinden 26 yıl geçti. Amasya’nın Havza ilçesinde bir kamyonla çarpışması sonucu kafileyi taşıyan otobüs uçuruma yuvarlanmış ve Samsunspor üç oyuncusunu, teknik direktörünü, şoförünü kaybetmişti. Samsunspor o maça gelene kadar 18 maçta 19 puan toplayarak 13. sırada yer alıyordu. Kazada Samsunspor Teknik Direktörü Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu ve Mete Adanır ile otobüs şoförü Asım Özkan olay yerinde, futbolcu Zoran Tomic ise Yugoslavya’da altı ay komada kaldıktan sonra vefat etti. Trafik kazasından dolayı Samsunspor 1988-89 sezonuna devam edemedi, sezonun sonuna dek tüm maçlarda hükmen 3-0 mağlup sayıldı. Ancak federasyon tarafından sağlanan özel statü ile ligde bırakıldı ve o sezon ligin “Onur Şampiyonu” ilan edildi.

Reklam
Reklam