Fadime Annelerin "engelsiz Şefkati"

Malatya'da ortopedik ve zihinsel engelli oğluna 21 senedir özveriyle bakan Fadime Koç ve tek çocuk annesi ortopedik engelli Fadime Fakı,

Malatya'da ortopedik ve zihinsel engelli oğluna 21 senedir özveriyle bakan Fadime Koç ve tek çocuk annesi ortopedik engelli Fadime Fakı, "engelin" getirdiği pek çok sorunu anne şefkatiyle aşıyor.

Kucağına aldığı 7 çocuğunun beşincisi olan bedensel ve zihinsel engelli Mehmet Nahit Koç'un (21) "ana" diye seslenmesini, sağlıklı diğer çocuklarının "anne" demesinden daha değerli bulan Fadime Koç, AA muhabirine engelli bir çocuğa sahip anne olarak duygularını anlattı.

Engelli çocuğa bakmanın zor olduğunu belirten Koç, Mehmet Nahit'in küçücük bir becerisinin dahi kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. "Oğluma yemek yedirdiğimde 'sıcak' diye onu atmasından ciğerlerini yakmadığı için, ağzına gelen bir kemiği atmasından ise boğazına ve midesine batmadığı için mutlu oluyorum" sözleriyle fedakarlığını özetleyen anne Koç, bir daha dünyaya gelse yine Mehmet'in annesi olmak istediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Oğlunun geçen yıl askerlik kağıtlarının geldiğini, evraklarını doldurarak askerlik şubesine teslim ettiğini dile getiren Koç, "Mehmet'in durumunu incelemek için evimize bir tabip asker geldi. Kapımızda asker görünce o kadar duygulandım ki Mehmet'i de öyle görmek isterdim" dedi.

Kendisine verilebilecek en güzel Anneler Günü hediyesinin, Mehmet'in yürüyebilmesi ve derdini anlatacak şekilde konuşması olduğunu ifade eden Koç, "Onun bana bir 'ana' demesi, bütün çocuklarımın seslenmesinden daha anlamlı geliyor. O benim sınavım. Ben de bir özürlü adayıyım. Tabii ki kimse engelli olmak ya da özürlü bir çocuğu olsun istemez ama kimse Allah'ın takdirine karşı gelemez. Ben her zaman 'elhamdülillah' diyorum. Allah daha beterinden esirgesin. Öyleleri var ki 5 çocuğunun hepsi engelli ya da sağlıklı yaşayan bir adam birden engelli oluyor. Bakacak kimsesi yok. Allah onlara yardım etsin" diye konuştu.

-"Bebeğim yaşama sevincim oldu"-

Tek çocuk annesi ortopedik engelli Fadime Fakı ise 6 aylıkken geçirdiği ateşli rahatsızlık ve yanlış tedavi sonucu engelli kaldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Kendisini hiçbir zaman engelli gibi hissetmediğini belirten Fakı, hayatın kendisi için her şeye rağmen güzel olduğunu ifade etti.

Fakı, 12 yaşına kadar emekleyerek, daha sonra da koltuk değnekleriyle yürüyebildiğini, son 3 senedir de tekerlekli sandalye kullandığını kaydetti.

Tek çocuğu Cebrail Musab'ı 22 ay önce dünyaya getiren Fakı, anne olmadan önce hayata daha umutsuz baktığını belirtti. Fakı, oğlunu kucağına aldığında yaşadığı duyguları "Anne olduktan sonra hayatta her şey değişti. Sanki cennetin en güzel yerlerinden bana bir yer verildi. O kadar güzel bir şey ki annelik. Allah, isteyen herkese nasip etsin. Bebeğim bana bambaşka bir umut verdi, yaşama sevincim oldu" sözleriyle dile getirdi.

-"Çocuğumu kucağıma aldığımda 'yaşamak bu' dedim-

Hamileliği boyunca belindeki rahatsızlık nedeniyle 9 ay yatmak zorunda kaldığını belirten Fakı, 6 aylık hamileyken özel bir hastanede doktorun kendisine gebeliğin sonlandırılması gerektiğini söylediğinde, hayatı pahasına dahi olsa bunu kabul etmediğini anlattı.

Reklam
Reklam

Pek çok insanın da kendisini eleştirerek, neden evlendiğini ve hamile kaldığını sorduğunu aktaran Fakı, çocuğu olduktan sonra da insanların "Bu bebeğe nasıl bakacaksın, nasıl kucağına alıp kaldıracaksın-" eleştirileriyle karşı karşıya kalmasına rağmen yılmadığını söyledi.

Bebeğini büyütürken hiç zorlanmadığını belirten Fakı, oğluyla keyifli zaman geçirdiklerini, genellikle evde bazen de dışarda oyunlar oynadıklarını dile getirdi.

Fakı, "Çocuğumu kucağıma aldığım zaman 'işte yaşamak bu' dedim. O benim her şeyim" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: