Faili meçhul ve kayıp komisyonu birinci etap çalışmasını tamamladı

Batman Barosu Faili Meçhuller ve Kayıpları Araştırma Komisyonu ilk etap çalışmalarını tamamladı. Elde ettiği verileri...

Batman Barosu Faili Meçhuller ve Kayıpları Araştırma Komisyonu ilk etap çalışmalarını tamamladı. Elde ettiği verileri bir rapor halinde kitaplaştıran Baro, önümüzde dönemde yapacakları ikinci etap çalışmalarıyla konunun biraz daha aydınlatılacağını belirtti.

Batman Barosu, 1990 ila 1998 yılları arasında bölgede yaşanan çatışmalı ortamdan yaşanan, faili meçhul cinayetleri aydınlatmak ve yaşanan acılara ışık tutmak için amacıyla kurduğu “Faili Meçhulleri ve Kayıpları Araştırma Komisyonu” ilk etap çalışmalarını tamamladı.

Reklam
Reklam

Baroya bağlı 25 avukat, 20 stajyer avukat adayının görev aldığı Faili Meçhuller ve Kayıpları Araştırma Komisyonu yapacakları çalışmalar ile Batman’da işlenen faili meçhul cinayetler ve kayıplarla ilgili kapsamlı bir veri tabanı oluşturmayı hedefliyor.

2011 çalışma raporu konusunda bilgi veren Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, faili meçhul ve kayıpların Türkiye’de doğru dürüst araştırılmadığına dikkat çekerek, 1990’lı yılların Türkiye için karanlık bir dönem olduğunu ve bunun aydınlatılması gerektiğini ileri sürdü.

Geçen yıl Batman Barosu olarak buna nasıl bir katkı sunabiliriz diyerek komisyon kurduklarını hatırlatan Tanrıseven, “Komisyonun çalışmalarına baktığımızda dikkat çekici bulgular var. Televizyonlarda 5-6 bin insandan bahsediliyor ama sağlıklı bir veri yok. Biz en azından Batman için bu veriyi toplayabilir miyiz diye bir çalışma başlattık. Bu raporu hazırlarken il özel idaresinden 700, insan hakları derneğinden 514, cumhuriyet başsavcılığından 180 ve emniyet müdürlüğünden de 121 kişinin ismine ulaştık.

Reklam
Reklam

Bunların üzerinde yapılan araştırma sonucunda toplamda tespit edilen faili meçhul miktarı 513 olarak görülüyor. Bu 513 vakanın dışında 17 tane de kayıp vakası bulunuyor. Bunların içinde Hizbullaha atıf edilenler var PKK’ya atıf edilenler var. Hiç bir şekilde failleri şuan net görülemeyenler var.” dedi.

Faili meçhul cinayetlerin yüzde 90’ının 1992, 93 ve 94 yıllarında yaşandığına dikkat çeken Tanrıseven, elde ettikleri verilere göre 1992’de 82,, 1993’de 153 ve 1994’te 194 kişinin faili meçhul cinayete kurban gittiğini belirtti.

İkinci etap çalışmalarının bitiminde daha net veriler elde edeceklerini belirten Tanrıseven açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Daha net bilgilere ulaşabilmek için, daha önce buradaki dosyalar Diyarbakır’daki DGM’ye gönderiliyordu. Oradaki dosyalarda inceleme yapılması gerekiyor. İncelemek üzere izin girişimlerimiz var. İzin alındığında çalışmalarımız devam edecek. Diyarbakır’da kemikler çıkıyor çalışmalar hala devam ediyor. Ayhan Çarkın’ın ifadeleri var diğer itirafçıların itirafları var. Artık Güneydoğu'daki bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzde dönemde yapacağımız çalışmalarla bu konu biraz daha aydınlatılır düşüncesindeyiz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz