Faiz 20'yi geçerse döviz rezervi kullanılacak

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in, 12 Mart’ta "Hem faiz hem de kur riskini azalttık. Endişe kaynağı olmaktan çıktı" dediği kamu borçları konusunda, eskisi kadar rahat olmadığı belirtildi.

Hazine kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yüzde 18 düzeyinde bulunan faizlerin yüzde 20’yi geçmesi durumunda Hazine’nin Merkez Bankası’nda tuttuğu rezervlerin kullanılma ihtimali gündemde. Hazine Müsteşarlığı, bugün gerçekleştirmeyi planladığı tahvil değişim ihalesini yüksek faiz riskini göze almak istemediği için iptal etmişti. Küresel sarsıntıya eklenen "kapatma" davası tartışmalarının, faizlere dönük baskısı sonucu.

Reklam
Reklam

Nisanda toplam 12.8 milyar YTL gibi yüklü iç borç geri ödemesi bulunan Hazine AKP’nin kapatılma başvurusunun kabul edilmesi halinde yoğunlaşacak istikrar tartışmalarının faizlere dönük baskısının borçlanmada maliyet sorununu gündeme getireceği hatırlatıldı. Nisanın yanısıra Hazine’yi ayrıca temmuzda 25, ağustosta da 18.1 milyar YTL gibi iki yüklü ödeme daha bekliyor. Kapatma davasının kabul edilmesi halinde, Hazine’nin yıl boyunca borçlanma ve maliyet sorunu artacak. Bunun da geçen eylülden beri "Mayıstan sonrası için yeni bir stand-by’a gerek yok" denilen IMF ile ilişkilerde yeni dönemi açabileceği, koşulları yenilenmiş bir yeni anlaşmanın düşük ihtimal olmadığı vurgulanıyor.

Yetkililer kamu finansmanı açısından önümüzdeki dönemdeki özelleştirmelere, özellikle Türk Telekom’un halka arzının önem taşıdığına dikkat çekti.