Faiz analiz

Tahvil ve Bono Piyasası yurtdışı piyasalardaki gelişmeleri takip ederek, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararını bekliyor.

Bankacılar, yurtdışında ABD'de açıklanacak bilanço rakamları ile ekonomik verilerin, yurtiçinde de faiz kararının piyasa üzerinde belirleyici rol oynayacağını ifade ediyorlar.

Bir banka yetkilisi, bugün Hazine'nin yüklü itfası olduğunu belirterek, piyasanın genel olarak olumlu göründüğünü dile getirdi.

Hazine'nin bugün Temmuz ayının en büyük iç borç ödemesi olan 7 milyar 264 milyon lirası piyasaya olmak üzere, toplam 7 milyar 507 milyon lira tutarında iç borç ödemesi bulunuyor.

Reklam
Reklam

Yetkili, yurtdışında bilanço rakamlarının beklendiğine dikkat çekerek, "Dışarıda hava olumlu görünüyor. Krizin dibine gelindiğine yönelik göstergeler ve banka bilançolarının iyi geleceğine ilişkin beklentiler var. Bilançolarda beklenmedik bir sürpriz çıkmaması halinde, yurtdışı piyasalarda yukarı hareket yaşanacak gibi görünüyor" dedi.

Banka yetkilisi, yurtiçinde TCMB faiz kararının beklendiğine değindi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yurtdışında olumsuz seyir izlenirken, yurtiçinde nispeten olumlu hava vardı. Bu durum olumlu havadan ziyade fonlama maliyetinin düşeceği beklentilerle bizim diğer ülke faizlerine ve endekslerine göre daha iyi durmamızdan kaynaklandı. Şu anda da piyasada 50 baz puanlık indirim kararı alınacağına yönelik beklenti büyük oranda satın alınmış durumda. TCMB faiz indirimi konusunda açık kapı bıraktı. Ekonomide beklenen ve istenen kadar hareketlenme görülmedi. Dolayısıya faiz indirimi devam edecek gibi duruyor. 50 baz puanlık indirim bekleniyor. Bu yönde bir karar çıkarsa bileşik faiz yüzde 11.30 seviyesine doğru hareket edebilir. Bu hafta gerçekleştirilen ihaleler başarılıydı ve talep yüksekti. Yurtdışı da iyi görünüyor. Genel olarak olumlu bir hava var."

Reklam
Reklam