Faiz analiz

Merkel-Sarkozy görüşmesinin kısa vadeli çözüm önerileri yerine uzun vadede birliği daha da kuvvetlendirecek yapısal hususlara odaklandığı açık bir şekilde görülüyor.

Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Tahvil-Bono ve Para Piyasası Yorumu:

Hazine’nin dün düzenlediği borçlanma ihalesinde beklentilerin altındabir tutarda gerçekleşen satış miktarı ve dolayısıyla borçlanma maliyeti de bu eğilimi destekledi. TCMB’nin faiz indirimine ek olarakzorunlu karşılık oranlarında da indirime gidebileceği beklentisi hissesenedi piyasasını olumlu etkiledi. TCMB’nin haftaya Salı günüdüzenleyeceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yeni bir faiz indirimine gidebileceği beklentisiyle dün gösterge bileşik faiz yüzde8.0seviyesinin altına geriledi.

Reklam
Reklam

Tahvil/bono piyasasında dün spotkapanışta ortalama yüzde 8.02, valörlüde yüzde 7.96 seviyesinde olan15 Mayıs 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabahtezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 7.97/7.94 seviyesindenaçıldı. Gösterge tahvilin bileşik faizi dün Ocak sonundan bu yana en
düşük seviye olan yüzde 7.90'a kadar geriledi.

23 Ağustostaki PPK toplantısından faiz indirim beklentisi dün de TL’yiolumsuz etkilemeye devam etti. TCMB’nin 100 milyon dolarlık satımihalesine rağmen TL dün döviz sepeti karşısında 2.18’e yükselerekrekor seviyeye bir kez daha temas etti. USDTRY kuru ise sabah sabahsaatlerinde 1.7650’den işlem görse de gün içerisinde kurumsalkaynaklı dolar alımları ile 1.78’li rakamlara yükseldi. Meraklabeklenen Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Başbakanı Sarkozy’nintoplantısı çok da beklentileri karşılayamadı. Ortak bir Euro bonosu çıkarılması ya da kurtarma paketinin miktarının artırılması talepleri karşılanmadı. Bu taleplerin son tercihleri olarak gündeme geleceğini ifade eden liderler henüz bu noktaya gelinmediğini vurguladılar.

Reklam
Reklam

Merkel-Sarkozy görüşmesinin kısa vadeli çözüm önerileri yerine uzun vadede birliği daha da kuvvetlendirecek yapısal hususlara odaklandığı açık bir şekilde görülüyor.