Faiz artırımının etkisi olmaz

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emre Alkin, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını yüzde 0.25 oranında artırmasının, iki ayı aşan bir süredir tartışılması nedeniyle, gerek iç, gerekse dış piyasalarda daha önceden fiyatlara yansıdığı için kısa vadede bir etkisi olmayacağını söyledi.

FED'in karar organı niteliğindeki Açık Piyasa Kurulu'nun toplantısında, kısa vadeli faiz oranının çeyrek puan artışla yüzde 1.25'e çıkarılmasını değerlendiren Doç.Dr. Alkin, "Ancak orta ve uzun vadede, başta ABD olmak üzere dünyanın gelişmiş ekonomilerinin faizleri artırma periyoduna girmeleri, Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin taze para olarak yabancı sermayeye çekişini ve dış piyasalarda tahvil cinsinden borçlanmalarını zorlaştıracaktır" dedi.

Reklam
Reklam

ABD'deki Kasım 2004'te gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinin bu ülkedeki faizlerin yüzde 2'nin üzerine çıkmasını engelleyeceğini belirten Alkin, "2005 yılı sonuna kadar ABD'de faizlerin yüzde 4 seviyesine kadar yükselmesi beklenmektedir. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler de bu faiz artışına ayak uydururlarsa, 2005 yılında Türkiye'nin dış borçlanması zorlaşacak veya Türkiye yüksek faizle borçlanmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle yabancı sermayenin bu koşullarda Türkiye'ye olan ilgisini zayıflatmamak için IMF ile yeni bir anlaşmayı imzalanıp imzalanmayacağı konusunun netleştirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Alkin, ABD ekonomisinin toparlanmakta olduğu yönündeki değerlendirmeler ve makro göstergelerin henüz yeterince güçlenmemesi nedeniyle FED'in kısa vadede faiz artışına gidemeyeceğini, bunun en erken Eylül 2004'te gerçekleşebileceğini söyledi.