Faiz Aşağıya, BIST Yukarıya!

Son dönemde her şeyi çok hızlı yaşar olduk. Normal zamanlarda yaşanacak olan düşüş-yükseliş, yükseliş-düşüş-yükseliş gibi piyasa hareketleri bir kaç haftada, hatta bazen bir kaç ayda olabilecek iken, yaşadığımız günlerde bu gelişmeler için bir kaç gün yetebiliyor!

Endeks geçen hafta zirvesine geldiği günlerde özellikle faizlerin yükselmesine dikkat çekerek, bu durumun başta banka hisseleri olmak üzere endekste realize yaşatabileceğine dikkat çekmiştim. Nitekim öyle de oldu. Endeks dört gün içinde yaklaşık 4.300 puanlık bir düşüş yaşadı. Ama Cuma günü BIST'in açılış konuşmasında Başbakan'ın faiz uyarısı ve TCMB başkanı Başçı'nın faiz indirimi olabilir gibi algılanabilecek açıklaması sonrası, % 6,60 seviyesine yükselmiş olan faizler dört günde yeniden % 5,80 seviyesine geri döndü.

Reklam
Reklam

Endeks için olumsuz etki yapar dediğimiz faizlerdeki bu düşüş ile birlikte, banka hisselerinin öncülüğünde endeksin hızlı bir tepki verdiğini gördük. Dün dikkat çektiğim 82.000 destek seviyesi kırılmadı. Tam oradan alımlar geldi. Şimdi 83.575 civarı zayıf bir bollinger direnci mevcut. Bu seviyenin üzerinde, 84.100 ve 84.800 seviyeleri yakın hedeflerimiz olabilir.

Peki, hedef yeniden 90.000'li seviyeler mi?
Hayır bunu mevcut zirve seviyemiz olan 86.787 geçilmeden söylemek mümkün değil. Öncelikle bu seviyenin yukarı kırıldığını görmemiz halinde daha yüksek hedefleri konuşmamız daha doğru olur. Şimdilik, Destek - Direnç Tablosu'nda vereceğim ara dirençlerle zirve direncine kadar olabilecek seviyeleri hedeflemek makul olur diye düşünüyorum. Çünkü geçen hafta da söylediğim gibi, bu kadar erken endeks zirvesinin kırılmasını sağlıklı bulmuyorum. Yıl sonu bilançoları ve genel kurullar sonrasında dönemsel olarak bir endeks rehaveti yaşanması daha güçlü bir beklentim olacaktır. Lakin, endeks bizi dinlemez de zirvesini kırarsa, zaten o takdirde nerelere gidilebileceğini bir kaç kez yazdığım için hepiniz biliyorsunuz.

Reklam
Reklam

Bu nedenle zirveye yaklaşılan seviyelerden yine realize yapmayı düşünmek, nasıl ki yaşanan düşüşte paniklememek gerekir dediysem, şimdiki yükselişte de aşırı iyimser olmamak gerektiği uyarısını yapmak istiyorum. Faizlerin düşük seviyelerde ne denli kalıcı olacağı önemli bir gösterge olacaktır. Tabii yaşanan bu faiz düşüşünde komşu ülke ve adalardan kaçan paraların etkisi de var mıdır bilemiyorum!

Güne yükseliş görüntüleri ile başlanabilir. Ama yukarıda belirttiğim gibi ara dirençleri verdim. Dirençlerde dikkatli olmak gerekir.

NOT: Yazı, 09:27’de borsaanalizci.com’da yayınlanmıştır.

Aydın Eroğlu
Stratejist