Faiz cephesinde gelişmeler, beklentiler

Gelecek hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alacağı faiz kararının piyasada belirleyici olacağı tahmin ediliyor.

13 Ocak 2010 vadeli gösterge kağıt saat 11:30 itibariyle yüzde 23.22 basit, yüzde 21.86 bileşik seviyesinde bulunuyor.

Eurobank Tekfen Sabit Getirili Menkul Kıymetler Birim Müdürü Bülent Mühür, bugün piyasanın yüzde 21.80 bileşik seviyesinde hareket ettiğini belirterek, "Dünkü gevşemeden sonra piyasanın bugün itibariyle bu seviyenin altına inmesini beklemiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bugün saat 15:30'da ABD'de açıklanacak Tüketici Fiyatları Endeksi datasının piyasalara yön vereceğine değinen Mühür, "Çekirdek rakama ilişkin beklenti yüzde 0.2 artış yaşanacağı yönünde. Bu beklentinin üzerinde bir veri oluşması durumunda ABD'de faiz artırım beklentileri artacağı için bonoya bir miktar satış gelebilir. Altında gelmesi durumunda ise bono faizlerinde bir miktar daha gevşeme olabilir ancak bu gevşemenin sınırlı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

TÜFE verisinin (beklenti yüzde 0.5, çekirdek yüzde 0.2) piyasalar tarafından FED Başkanı Bernanke'nin enflasyon uyarısı sonrasında dikkatle takip edilmesi bekleniyor.