Faiz cephesinde gelişmeler, beklentiler

Bono piyasasın sakin bir seyir izleyerek, ABD Merkez Bankası (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alınacak faiz kararını bekliyor.

Bir banka yetkilisi, bugün FED'in iki gün sürecek faiz toplantısının başladığına işaret ederek, sözlerini şu şekilde sözlerini sürdürdü: "Bugün başlayan toplantıda faiz kararı 25 Haziran tarihinde TSİ 21:15 civarında açıklanacak. Geçen hafta FED Başkanı BenBernanke ve diğer FED yetkililerinin konuşmalarından anlaşıldığı gibi faiz değişikliği beklenmiyor. Ancak tutanaklarda FED'in bundan sonraki hareketleri ile ilgili ipuçları aranacak. Şu anda piyasalar FED'in sonbaharda faiz artırımı kararı alabileceği beklentisini fiyatlıyorlar.

Reklam
Reklam

Bugün Almanya da IFO Endeksi verisi vardı. Rakam beklenenden kötü geldi. Enflasyon endişesi Avrupa'da da ABD'deki kadar var. Hatta daha da fazla artmış durumda bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Jean Claude Trichet'nin de önümüzdeki zamanlarda artırıma gidebileceğini söylemişti. TCMB'nin de 50 baz puanlık faiz artırım kararından sonra yıl sonuna kadar 125 baz puanlık daha artırıma gitmesi bekleniyor. TCMB'nin faiz kararından sonra 22.00 bileşiklerin üzerine çıkan bono faizi 22.00 bölgesinden aşağı döndü. 21.70 seviyesinden açılan bileşik faiz yüzde 21.80 civarında bulunuyor.

Bugün yurtdışında önemli bir veri yok. Bono ve döviz piyasasında yatay seyir izleniyor. Rutin verilerin dışında bu hafta Perşembe günü ABD ilk çeyrek büyüme verisi önemli. Ayrıca ABD'de Çarşamba günü açıklanacak yeni ev satışlarıve Cuma günü gelecek kişisel harcamalar verileri de önemle bekleniyor. Ancak bu hafta en önemli konu, önümüzdeki iki günün sonunda FED'in vereceği faiz kararı olacak."

Almanya'da IFO Enstitüsü'nün hazırladığı, iş dünyasının ekonomiye bakışını yansıtan endeks, beklentilerin altında gerçekleşerek Haziran ayında 101.3 puana geriledi. Mayıs ayında 103.5 puan olan endeksin, 102.3'e inmesi bekleniyordu. Haziran ayında cari durum endeksi 110.1 puandan 108.3 puana, beklenti endeksi 97.3 puandan 94.7 puana geldi. Piyasalarda cari durum endeksinin 108.7, beklenti endeksinin 96.2 olması bekleniyordu. IFO, güçlü petrol fiyatlarının ortam üzerinde baskı yarattığını belirtti. IFO açıklamasında, ihracatın ekonomiye desteğinin zayıf olduğu, ancak henüz çökmediği belirtildi.

Reklam
Reklam

Banka yetkilisi, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini artıracağının söylendiğini kaydederek, "FED'in faiz artırımıile birlikte Suudi Arabistan'ın petrol üretim miktarını artıracağı söyleniyor. 136 seviyesine kadar vuran petrol fiyatlarındaki hareketlerin spekülatörlerden kaynaklandığıifade ediliyor. Yurtdışı piyasalar tamamen petrole odaklanış görünüyor. Yurtiçinde ise bizi etkileyen siyasi gerginlikleroluyor" dedi.

Bu hafta yurtiçi piyasalarda FED'in kararının beklendiğinedikkat çekerek, bugün önemli bir veri olmadığı için hem kur hem bono piyasasının açıldığı seviyelerde bulunduğunu ifadeeden yetkili, "Geçen hafta içinde FED'in faizleri değiştirmeme kararı fiyatlanmış görünüyor. FED, faiz artırımına gitmezse piyasa üzerinde çok etkisi olmayacak gibi görünyor. Bono piyasası yüzde 21.90-22.00 üstüne çok çıkmayacak ve yüzde 21.50 bölgesinin altına da çok inmeyecek gibi duruyor" dedi.

Yetkili, dolar/YTL kuru için ise 1.2200 seviyesinin direnç olduğuna değindi ve "Dolarda geçen haftalarda maksimum 1.2280, minumum 1.2220 seviyeleri görüldü. Kurun 1.2200 altına inmeyeceğini, 1.2280 üzerine de fazla çıkmayacağını düşünüyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam