Faiz dışı fazla hedefi yüzde 6,5

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, kamu kesimi faiz dışı fazlasının Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranının 2005 yılı içerisinde yüzde 6.5 olarak hedeflendiğini duyurdu.

Yeni Başbakanlık Binası'nda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener Başkanlığı'nda gerçekleştirilen Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası yazılı bir açıklama yapan Şener, toplantıda 2005 yılı makro ekomonik hedefleri ve 2005 yılı bütçe taslağıyla ilgili temel büyüklüklerin görüşüldüğünü belirtti.

Reklam
Reklam

Bu çerçevede 2005 yılında makro ekonomik politikaların temel önceliklerinin iç borçlanma faiz oranlarını düşürerek vadesini uzatmak, kamu borç stokunun milli gelire oranındaki düyüş eğilimini sürdürmek, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek ve ihracata ve verimliğine dayalı büyüme trendini sürdürmek olarak belirlendiğini açıkladı.

Bu kapsamda, 2005 yılında da yüksek faiz dışı fazla vermeye odaklı mali disipline devam edileceğini kaydeden Şener, yatırım ve iş ortamını iyileştirmek, kayıt dışılığı azaltmak için gerekli tedbirlerin süratle alınacağını vurguladı. 2005 yılında GSMH'nin yüzde 5 oranında büyümesinin hedeflendiğini bildiren Şener, 2005 yılında büyüme kaynaklarının esas olarak yatırım harcamaları ve ihracaat olmasının öngörüldüğünü kaydetti. 2005 yılının bir özelliğininde kamu yatırımların milli gelir ve bütçe içindeki payının arttığı bir yıl olması olduğunu ifade eden Şener, şu ifadeleri kullandı:

"Ekonomik programın kararlılıkla uygulanması, mali ve parasal disipline uyulmasıyla birlikte, 2005 yılında 12 aylık TÜFE artış hızının yüzde 8'e gerilemesi hedeflenmektedir. Böylece uzun yıllardan sonra ilk kez, tek haneli enflasyon oranı program hedefi olarak alınabilmektedir. 2005 yılında ihracaatın bir önceki yılda yüzde 14.5 oranında artarak 71 milyar dolara ulaşacağı, ithalatın ise yüzde 8.9 oranında artış göstererek 104 milyar doları yükseleceği tahmin edilmektedir. 2004 yılında bütçede sağlanan olumlu performasın 2005 yılında daha da güçlendirilmesi ve konsolide bütçe açığının GSMH oranının yüzde 6.1'e indirilmesi hedef alınmıştır. Kamu kesimi faiz dışı fazlasının GSMH'ye oranı 2005 yılı içinde yüzde 6.5 olarak hedeflenmiştir. Böylece hem iç borçlanma faiz oranları, hem de kamu borç stoğundaki trendi 2005 yılında da devam edecektir."

Reklam
Reklam