Faiz indirimi için düşen enflasyon

TCMB, faiz oranlarında piyasa beklentilerine paralel olarak herhangi birdeğişikliğe gitmedi.

Tuncay Turşucu / Araştırma Direktörü, İntegral Menkul Değerler

Haftalık repo oranını yüzde 8,25, marjinal fonlamaoranını yüzde 11,25 ve MB borçlanma faiz oranını da yüzde 7,5 seviyesinde sabit bıraktı.

PPK karar metnine bakıldığında, 20 Kasım tarihindeki metinden farklı olarak,gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktireceği ibaresi çıkarılmış. Enflasyon ile ilgili olumlu beklentiler devam ediyor. Düşen emtia fiyatlarının enflasyonda öngörülen düşüşü destekleyeceği tekrar vurgulanmış. Kurul ayrıca, yine önceki toplantıdan farklı olarak açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyümeye ciddi katkılar sağlayacağını belirtmiş.

Reklam
Reklam

Bununla birlikte, genel anlamda ılımlı beklentiler devam ederken enflasyon vurgusu ağırlığını koruyor. MB enflasyon konusunda fazla olmamakla birlikte biraz daha rahat görünüyor. Sonuç olarak faiz indirimi için enflasyon görünümü "benchmark" olmaya devam ediyor. MB bir süre daha enflasyonda belirgin bir düşüş görmeyi isteyecektir. 2015 yılı ilk çeyreğinde faiz indirimine daha yakın bir metin olduğu söylenebilir.