Faiz indirimi için sonrası söylenenler...

Merkez Bankası'nın dünkü şok faiz indiriminin arkasından her cepheden çeşitli yorumlar geliyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Merkez bankasının daha gidecek yolu var. Yolu açık olsun. Türkiye gibi iç pazarın son derece dinamik, son derece doymamış, kuvvetli olduğu bir ülkede bu faizlerin düşmesi iç tüketimi sağlayacak ve kuvvetlendirecek" sözleriyle memnuniyetini ortaya koydu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise, "Türkiye'de şu aşamada piyasaları biraz canlandırması açısından, dengeleri daha iyi hale getirmesi açısından önemlidir. Dünyada yaşanan gelişmelerden sonra, özellikle FED'in faiz indiriminden sonra bence yapılması gereken Türkiye'nin bu paralelde hareket etmesiydi. Gönül arzu ederdi ki, bu faiz indirimleri Türkiye'de daha önce yapılmış olsaydı" dedi.

Reklam
Reklam

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Merkez Bankası'nın faizleri 1.25 puan indirmesinin olumlu ama geç atılmış ve yetersiz bir adım olduğunu belirterek, "Bu oran en az 2,5 puanlık şok bir indirim olmalıydı" dedi.

TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu'nun youmu şu şekilde oldu: "Merkez Bankası'nın aldığı kararı çok doğru buluyorum. Ama tek başına faiz indirimi ekonomideki tüm bu sorunları çözmeye yetmez. Bundan sonra başta IMF anlaşması olmak üzere hızla tüm önlemlerin alınması gerekiyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri önümüzdeki aylarda da sürebilir. Faizler hızla yüzde 14 ve altına gelebilir. Kur konusunda ise herhangi bir kaygım yok.

JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci, faiz indirimi için "Merkez Bankası üst üste 2 ay sürpriz yaptı. Büyük olasılıkla faiz indirimleri devam edecek, yanlız bu büyüklükte olmayacak. Zannediyorum ki herkes şimdi önümüzdeki aylardaki beklentilerini revize edecek" dedi

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci de şu yorumu yaptı: "Mali piyasalar 50-75 baz puanlık bir faiz indirimi beklerken 125 baz puanlık indirim sürpriz olarak karşılandı. Kararın ardında hem enflasyon görünümüne ilişkin iyimser öngörülerinin olduğunu hem de örtülü olarak faizleri indirmekle ekonomik istikrarı sağlamayı amaçladığını düşünüyoruz."

Reklam
Reklam

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Merkez Bankası’nın faiz indirimini isabetli bulduklarını belirterek, “Büyümenin yavaşladığı bir ortamda iç talebin canlandırılmasına öncelik verilmesi doğru bir karar. Karar piyasaya olumlu yansıyacaktır. Bu dönemde faiz indirimlerinin sürmesini bekliyoruz” dedi.