Merkez Bankası'nın kararını politik bulan bazı uzmanlar, bankanın bağımsızlığına gölge düşürüldüğünü düşünürken, bazı uzmanlarda kararı olumlu bulmakla birlikte zamanlamanın erken olduğu görüşünü savundular.
Özellikle kısa bir süre önce TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, temkinli duruşun devam edeceğini ve erken bir faiz indiriminin kötü sonuçlar doğurabileceğini açıklamasının ardından dün alınan karar piyasalarda tepki doğurdu.
Piyasalarda, tutumunu bu denli hızlı değiştiren Merkez Bankası'nın, son bir haftadır faiz indirilmesi gerektiği konusunda çeşitli çevrelerden gelen taleplerin etkisi altında kalmış olabileceği ve bu kararın da TCMB'nin bağımsızlığı ile ilgili ileriye dönük olarak soru işaretleri oluşturacağı düşünülüyor.
Meksa Yatırım'dan Tuncay Turşucu, Merkez Bankası'nın dün aldığı faiz idirimi kararının erken olduğunu düşünmekle birlikte siyasi bir baskı sonucu ortaya çıkmış olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.
Turşucu, Enflasyon açısından kritik bir döneme girilmiş olmunması, FED'in faiz kararının henüz belirsiz oluşu ve cari açıktaki dalgalanma gibi unsurların netleşmemesi nedeniyle 4.çeyrek için düşünülen faiz kararının biraz erken alınmış bir karar olabileceğini, kararın ne derece etkili olacağının ise zaman içinde görebileceğini ifade etti.
İş dünyası olumlu
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin, büyüme hızının düştüğü bir dönemde alınan yerinde bir karar olduğunu belirterek, indirim sürecinin devam etmesi, yıl sonuna kadar en az 3-4 puanlık daha indirime gidilmesi talebinde bulundu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da Merkez Bankası faiz indiriminin olumlu bir adım olduğunu, ancak yeterli olmadığını söyledi.
Sendika cephesinden Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, faiz oranlarını çeyrek puan düşüren Merkez Bankasının "faiz indirimine cesaretle devam etmesi gerektiğini" belirtti.
Mynet Finans