Faiz indirimi sürecek gibi

(ATA YATIRIM)

Tahvil ve Bono Piyasası'nda yaşanan düşüş hareketinin ardından, gösterge kağıdın yüzde 12.50 seviyesinde destek bulduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) dün 50 baz puanlık indirim kararı almasının ardından, en az bir kere daha faiz indirimine gideceğini ifade ediyorlar.

Ata Yatırım Fon Yönetimi Müdürü Serdar Pazı, beklenmeyen faiz indirimi sonrasında geçtiğimiz hafta yüzde 13.00 üzerinde fazla kalıcı olamayan bono bileşiklerinin yüzde 12.50 seviyesinin altına da rahat bir şekilde inemediğinin görüldüğünü hatırlattı.

Reklam
Reklam

Serdar Pazı, dövizdeki hareketlenmeye paralel olarak bono piyasasında da yüzde 12.50 seviyesinde piyasanın destek bulduğunun söylenebileceğini vurguladı ve "TCMB tarafından en az bir kez daha faiz indirimi kararı alınması bekleniyor. Bono faizleri ile fonlama faizi arasındaki ilişki iyice geveşediği için, bunun piyasa üzerinde fazla etkisi olmuyor. Ancak özellikle 2009 yılı içinde itfası olan kağıtlarda düşen fonlamaya paralel olarak yatırım yapılabilir" diyerek sözlerini tamamladı.

Merkez Bankası faiz oranlarını 50 baz puan indirdi. Piyasalarda beklenti 25 baz puan indireceği yönündeydi.

Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9,25'ten yüzde 8,75'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 11,75'ten yüzde 11,25'e indirildi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5,25'ten yüzde 4,75'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 14,75'ten yüzde 14,25'e indirildi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,75'ten yüzde 10,25'e düşürüldü.

Reklam
Reklam

Para Politikası Kurulu yaptığı açıklamada, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği, iktisadi faaliyete dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi halinde ise faiz indirimlerinde bir yavaşlamanın veya indirimlere ara vermenin gündeme alınabileceği değerlendirmesinde bulundu.