Faiz indirimi zora girdi

Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma bankacılık sektöründeki faiz indirimi beklentilerini de etkiliyor. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, Merkez Bankası’nın piyasaları iyi takip ettiğini belirterek, "10 gün öncesine göre hızlı bir faiz indiriminin gündemde olmayacağını düşünüyorum.
Enflasyonun seyri faizlerin ne kadar ineceğini belirleyecek. Dalgalanma sürerse beklendiği kadar hızlı bir faiz indirimi olmayabilir. Dalgalanmanın ne kadar devam edeceğini görmek gerekiyor. 10 gün öncesine göre indirime daha temkinli yaklaşıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

NTVMSNBC'de yer alan habere göre, Türkiye ekonomisinin global dalgalanmaya karşı geçmiş yıllara göre daha dayanıklı olduğuna dikkat çeken Civil şunları söyledi:

"Direnci artıracak tedbirler gerekir. Harcama tarafında derleyip toparlayıcı bir bütçe paketi gerekli, reel sektöre ilişkin mikro tedbirler alınmalı. Kayıtdışıyla mücadele ve verginin tabana yayılması konularına öncelik verilmeli. Özelleştirmedeki kararlı tutumun da devam ettirilmesi gerekir." TEB Genel Müdürü, küresel dalgalanmanın devam edeceğini, likidite akışındaki trendin artık eskisi gibi olmayacağını ifade etti.

Civil, Abdullah Gül’ün yeniden cumhurbaşkanlığı için aday olması konusunda şöyle konuştu:

"Piyasaların bu konu üzerinde çok durduğuna inanmıyorum. Biz açıklanacak yeni ekonomik programla ilgiliyiz. Yeni ekonomik programla beraber Türkiye’nin önündeki ajandayla ilgiliyiz."

IMF ile yola devam edilmesi gerektiğini belirten Civil, "Türkiye’nin çıpasız yürümesi çok doğru değil. Borçlanmaya dayalı olmayan bir program olabilir" dedi.
IBS Haber

Reklam
Reklam