"Faiz indiriminde cesur karar bekliyoruz"

ANKARA (ANKA) - Hak-İş Başkanı Salim Uslu, "Merkez Bankası, Türkiye'nin yakaladığı istihdam ve büyüme rüzgarını destekleyecek bir karar vermelidir" dedi.
Salim Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bu ayki toplantısını 16 Ekim 2007 Salı günü yapacağını anımsattı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, geçen ay yaptığı toplantıda faizleri 0.25 puan düşürerek gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 17.50'den yüzde 17.25'e, borç verme faiz oranını da yüzde 22.50'den yüzde 22.25'e düşürdüğünü hatırlatan Uslu, bu durumun, ekonomideki olumlu gidişin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Merkez Bankası'nın "ekonomideki olumlu gidişatı" dikkate alarak 16 Ekim 2007 Salı günü yapacağı toplantıda da faiz indirimi yönünde cesur bir karar vermesini beklediklerini ifade eden Uslu, "Ekonomik ve sosyal politikalarla beraber, iç ve dış politikalar da birbirinin ayrılmaz parçalarıdır. Faiz indiriminin tartışıldığı bu günlerde, TBMM Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyon için tezkere gündemiyle toplanacaktır. Bu konular, kısa orta ve uzun vadeli stratejiler olarak bir bütün halinde değerlendirilmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Yüksek faizin ekonomideki yatırım maliyetlerini olumsuz etkilediğini ifade eden Uslu şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere, yüksek faiz ekonomideki yatırım maliyetlerini olumsuz etkilemekte, büyüme hızı üzerinde baskı yaratmakta ve buna bağlı olarak istihdam artmamaktadır. Bunun yanında düşük döviz kurları nedeniyle artan ithalat, Türkiye'de işsizlikle mücadelede olumsuz etki yapmakta ve dış ticaret açığını artırarak makro ekonomik göstergelerde dengesizlik yaratmaktadır.

Ekonomideki iyileşme kuşkusuz çalışma hayatını da olumlu etkileyecek, büyüyen ekonomide çalışanların refah düzeyi artacak ve iş barışı kalıcı hale gelecektir."