"Faiz indirimini unutun"

Amerikan yatırım bankacılığı grubu Raymond James, Türkiye'nin gıda fiyatlarındaki artışa karşı diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha iyi durumda olduğunu ve YTL likiditesi mayıs ayında ciddi şekilde azalacağı için Merkez Bankası'nın beklentilerin aksine faizleri artırmayacağı tahmininde bulundu.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Bankanın, dünyada gıda fiyatlarındaki artış ve bunun Türkiye'ye yansımasını incelediği raporunda, işlenmemiş gıda fiyatlarının son 1 yıl içinde neredeyse ikiye kadandığı ve enerji fîyadanndaki artışla birlikte gıda fîyadanndaki yükselişin küresel enflasyon üzerinde olumsuz etki yarattığı belirtiliyor. Türkiye'nin ise, Nijerya, Ukrayna, Mısır, Kolombiya ve Romanya gibi gelişmekte olan ülkelere oranla daha iyi durumda olduğu ancak bunun Türkiye'nin artan gıda fiyatlarından etkilenmeyeceği anlamına gelmediği kaydediliyor. Rapora göre, iç piyasada yaşanan fiyat artışı, küresel artışların yanı sıra, gıda piyasasındaki spekülasyonlar, ithal ürürlerin fiyatının yükselmesine yolaçan zayıf lira ve tarımda maliyetlerin artmasından kaynaklanıyor.

Reklam
Reklam

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Raymond James, Türkiye'de yıl sonu enflasyon tahminini de yükseltti ve iki haneli rakamlara yaklaşan enflasyonun sorumlusunun gıda fiyatlarında yaşanan çıkış olduğunu bildirdi. Gıdada yıllık yüzde 14 olan enflasyonun, yüzde 4'lük hedefin oldukça üzerinde olduğu hatırlatılan rapora göre, gıda fîyadanndaki her yüzde 1'lik artış Türkiye'nin yıllık enflasyonuna yüzde 0.3'lük yük getiriyor. Raymond James'e göre gıda fiyatları yılın geri kalanında artmaya devam edecek. Buna dayanarak Raymond James yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9.0'dan yüzde 9.4'e yükseltti.

MAYISTA FAİZLERE DOKUNULMAYACAK

Raporda, merkez bankasının mayıs ayındaki toplantısında, piyasalardaki beklentinin aksine faizleri artırmayacağı tahmin edildi. Raporda şöyle denildi: "Piyasalarda YTL likiditesini mayıs ayında ciddi şekilde azalmasını beklediğimiz için, Merkez Bankası'nın mayıs ayında faizleri artırmasını beklemiyoruz. Ancak gıda fîyadanndaki artışın ikincil etkileri-nin yılın ikinci yarısında 'maaşlarda ayarlama' şeklinde kendini göstermesiyle Merkez Bankası baskı hissederek faizleri hazirandan itibaren artırabilir. Bu noktada, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki trend etkili olacak. Bankanın yılın geri kalanında faizleri mevcut seviyesinde bırakacağını düşünmekle birlikte, bankanın yarın yayınlayacağı çeyrek dönendik enflasyon raporu bizim için büyük bir önem taşıyor."Küresel bir fenomen Raymond James'in gıda fiyatlarındaki artışın küresel boyutunu ele aldığı bölümde, enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının fazla olduğu ülkelerde tüketici fiyatlarının çok daha hızlı arttığı vurgulanıyor. Örnek olarak ise, gıdanın enflasyon sepektindeki oram yüzde 33 olan Çin gösteriliyor ve bazı gelişmekte olan ülkelerde bu oranın yüzde 60-70'lere tırmandığı belirtiliyor. Raporda, gıda fiyadannın gıda dışındaki ürünlerin fiyatlarına yansımaya başlamasıyla merkez bankalarının, enflasyonist baskıları hafifletmek için harekete geçmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Reklam
Reklam

MAKROEKONOMİK DENGELER BOZULABİLİR

Raymond James, dünya genelinde 100 milyon kişiyi tehdit eden gıda fiyadanndaki artışın doğurduğu açlık tehlikesine karşı hükümederin Dünya Gıda Programanı'na destek olması gerektiğini belirtiyor ve "Gıda fiyatlarındaki artış trendi, kısa vadeli etkilerinin ötesinde, dünyanın makroekonomik dengesi için ciddi bir risk oluşturabilir" uyarısı yapıyor."