Faiz kararı analizi

Merkez Bankası (MB), O/N borçlanma ve borç verme faiz oranlarını beklendiği üzere 50 baz puan indirdi, böylelikle son yedi ayda referans faiz yüzde 7.5 puanlık düşüşle yüzde 9.25’ e geriledi.

MB, faiz indirim sürecinin sona ermediği sinyalini verdi.

MB Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faizlerini bizim beklentimizle ve piyasanın ortalama beklentisiyle uyumlu olarak 50 baz puan düşürürken, O/N borçlanma faizi yüzde 9.25’e, borç verme faizi de yüzde 11.75’e geriledi. MB’nin para politikası görünümünde önceki aya göre değişiklik olmadığı görülüyor.

Reklam
Reklam

MB'nin bugün yaptığı faiz açıklamasındaki başlıkları şöyle özetleyebiliriz:

- MB, bir önceki ay yaptığı duyurusundan farklı olarak son dönemdeki verilerin, özel tüketim talebinde kısmi bir canlanma yaşanabileceğini işaret ettiğini belirtiyor.

- Küresel ekonomiye ilişkin göstergelerde belirgin bir iyileşme gözlenmediğini tekrarlayan MB, ekonomik faaliyetteki toparlanmanın ve istihdam koşullarındaki iyileşmenin zaman alacağını, dolayısıyla da enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceğini düşünüyor. MB enflasyondaki düşüşe, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli gerilemenin de katkı yapacağını yineliyor.

- MB, gerçekleştirilen faiz indirimlerinin (son yedi ayda toplam 750 baz puan) orta vadede enflasyonun hedefin belirgin şekilde altında gerçekleşme olasılığını azalttığını düşünüyor, ancak küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerine dair belirsizliklerin sürmesi yüzünden aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığını tekrarlıyor.

- MB, bundan sonraki faiz indiriminin “ölçülü olabileceği”ni yineliyor, dolayısıyla faiz indirimine devam edeceğinin sinyalini veriyor.

Reklam
Reklam

Sonuç olarak MB'nin bugün yaptığı duyurunun, Nisan’daki duyurusu ile büyük ölçüde aynı olduğunu söyleyebiliriz.

MB’nin şu ana kadar yaptığı yüzde 7.5 puanlık faiz indirimini dikkate aldığımızda, bankanın elindeki faiz indirim marjının azaldığını söyleyebiliriz.

Bugünkü veriler ışığında MB’nin, Haziran’da O/N faiz oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 9’a indireceğine dair beklentimizi koruyoruz ve bu seviyede uzun bir süre kalınma olasılığını yüksek görüyoruz. MB Para Politikası Kurulu’nun 14 Mayıs tarihli toplantısına ilişkin özet 8 iş günü içinde (en son tarih: 27 Mayıs) yayımlanacak. MB’nin bir sonraki toplantısı 16 Haziran Salı günü gerçekleşecek.
(ING BANK)