SPK, dün bazı aracı kurumlara gönderdiği mektupla 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasındaki işlemlerin ve müşterilerin detaylı bilgileri ile çalışanlarının kimlik ve banka hesap bilgilerini talep etti.
SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) ‘Gezi’ eylemleri sürecinde sermaye piyasasında gerçekleşen işlemlere ilişkin büyük takip başlattı. SPK dün bazı aracı kurumlara gönderdiği bir mektupla, 20 Mayıs-19 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleşen işlemlerin ve müşterilerin detaylı bilgilerini istedi. SPK’nın gönderdiği mektupta belirtilen süre içinde aracı kurumda çalışanların kimlik bilgileri ve banka hesaplarına ilişkin de bilgi talebinde bulunması dikkat çekti. SPK, 7 madde halinde talepte bulunduğu bilgiler için aracı kurumlara 27 Haziran Perşembe gününe kadar süre tanıdı. SPK’nın bilgi belge talep ettiği süreçte 90 bin seviyelerinde olan Borsa İstanbul endeksinde sert düşüşler yaşanmıştı.
BANKA BİLGİLERİNİ İSTEDİ
SPK’nın gönderdiği mektupta 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili mevzuatı çerçevesinde aracı kuruluştan maddeler halinde sıralanan bilgi ve belge talep edildi. Tüm bilgileri bilgisayar ortamında CD’ye kaydedilmiş şekilde talep eden SPK, çalışanların banka hesaplarında işlem yapma konusunda vekaletnamesi bulunan yakınlarının da bilgilerini istedi. SPK’nın mektubundaki talepleri özetle şöyle:
GÜNLÜK NOTLAR DAHİL
· Kurumunuzda bu yılın başından itibaren çalışmaya başlayan ve 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında görevli personelin görev kapsamı, ünvan ve TC kimlik numarası bilgileri,
· 20 Mayıs-19 Haziran 2013 dönemi içinde kurumunuzca hazırlanan tüm araştırma notları ile gün içinde müşterileri bilgilendirme notlarını ve bunlarla sınırlı olmamak üzere aracı kurum müşterilerine kurumsal ya da kişisel olarak gönderilen her türlü bilgi, yorum ve analiz benzeri tüm çalışmaların birer örneği,
· Aynı tarihler arasında yabancı müşterilerden kurumunuza iletilen emirlerin niteliği bilgisine, söz konusu emirlere ilişkin telefon kayıtlarını, yazılı emirlere ilişkin ordinalara, internet üzerinden gelen emirlere ilişkin chat log kayıtlarını,
YABANCI MÜŞTERİYİ SORDU
· Yabancı müşterilerin emirlerinin ne şekilde alındığı, alınan emirlerin borsaya nasıl ve ne şekilde iletildiği,
· Kimlik bilgileri verilen kişilerin belirtilen tarihler arasındaki cari hesap hareketleri ve menkul kıymet ekstreleri ile bu hesaplarda işlem yapmaya yetkili kilişlerin vekaletname bilgileri,
· Aracı kurumunuz nezdinde bulunan sözleşme bilgilerine ve ilgili diğer belgelere ihtiyaç duyulmuştur.
SPK’nın mektubunun ardından satış dalgası geldi
BAZI piyasa uzmanları dün akşam saatlerinde Borsa İstanbul’da görülen satış dalgasını SPK’nın mektubuna bağladı. Uzmanlar, son saatlerde gelen satış dalgasının söz konusu mektubun aracı kurumların yönetimine ulaşmasından sonra geldiğine dikkat çekererek, “SPK’nın söz konusu bilgileri Gezi Eylemleri sürecinde gündeme gelen ‘faiz lobisi’ tartışmaları kapsamında yürüttüğü inceleme sonucunda şüpheli gördüğü işlemler için istemiş olabilir. Bu da tedirginlik yarattığı için bazı yatırımcılar satış yaparak, piyasadan çıkmayı tercih etmiş olabilir” yorumunu yaptılar. Konuştuğumuz bazı aracı kurum yöneticileri, kendilerine henüz bir mektup gelmediğini ancak SPK’nın incelemesini tamamlayınca böyle bir mektup almalarının olası olduğunu söyledi.
SPK: Sınırlı bir inceleme kararı
SÖZ konusu mektupla ilgili Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reuters’a yaptığı açıklamada, “Evet, böyle bir yazı gönderildi. Bu, Fed’in açıklamaları dönemi ile başlayan ve piyasada gerçekleşen yüksek volatilite dönemine ilişkin sınırlı bir inceleme kararıdır. Zaten inceleme tarihine bakılırsa, 20 Mayıs’ta başlayan Fed açıklamaları dönemine denk geldiği görülüyor” denildi.
Aracı kurum ne iş yapar?
TÜRKİYE Sermaye Piyası Aracı Kuruluşlar Birliği’nin (TSPAKB) resmi internet sitesinde aracı kurumların faaliyetleri şöyle anlatılıyor: “Aracı kuruluşlar, SPK’dan alınan yetki belgeleri çerçevesinde, alım-satım işlemlerine aracılık, halka arz işlemlerine aracılık, portföy yönetimi, yatırım danışmanlığı, repo/ters tepo tşlemleri, kredili menkul kıymet, kçığa katış, menkul kıymetlerin kdünç alma ve verme işlemleri, türev araçların alım-satımına aracılık faaliyetlerini yürütür. Aracı kuruluşların araştırma bölümlerinde, bu faaliyetlere yardımcı olmak üzere, düzenli olarak ve de müşteri talepleri üzerine araştırma çalışmaları yapılmakta, çok çeşitli raporlar üretilmektedir. Dünya ve ülke ekonomisindeki gelişmelerle beraber çeşitli sektörler ve Borsa İstanbul şirketleri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve yorumlar içeren bu raporlar, basılı olabileceği gibi, aracı kuruluşların internet sitelerinde de yayınlanabilmektedir.(HÜRRİYET)