Faiz yüzde 9'un altına indi

Merkez Bankası’nın 50 baz puan indirimle borçlanma faizini yüzde 7.25’e çekmesi ve faiz indirimlerine devam edeceğine işaret etmesinin etkisiyle bono faizi yüzde 8.95’i gördü. Faiz yüzde 9.12 ile tarihi dip seviyeden kapandı.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi, S&P’nin kredi görünümünü ve Moody’s’in de devlet tahvili görünümünü yükseltmesi piyasalardaki hafif satıcılı yatay hareketin önüne geçemedi. Endeks, günü yüzde 0.42 yükselişle 47 bin 161 puandan kapattı.
Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, piyasaların kredi derecelendirme kuruluşlarının inandırıcılığına şüpheyle yaklaştığını söyleyerek Merkez Bankası’nın faiz indiriminin de piyasalarda çok fazla etkili olmadığını belirtti. Atılal, “Artık bankalar bono faizlerinden daha fazla yarar sağlayamayacaklar. Bankalar artık konut kredilerine yöneldi. O yüzden banka hisseleri Merkez’e tepki vermediler” dedi.
Global Yatırım Analisti Volkan Dükkancık, “Yurtdışı borsalar, biz tatildeyken realizasyon sürecine girilebilir. Bu da tatilden sonra endeksin direkt aşağı yönlü açılışına neden olabilir. O yüzden endeksin yatay hareketi sağlıklı” yorumunda bulundu.

Reklam
Reklam

ALTIN 1.023 DOLAR
Bu arada, doların yurtdışı piyasalardaki zayıf seyri ve enflasyon kaygılarının etkisiyle altın fiyatları 1.023 dolarla 18 ayın en yüksek seviyesini gördü. Dolar, yurtdışı piyasalarda değer kaybederken yurtiçinde yatay hareket etti. Dolar, bankalararası piyasada 1.47 liradan işlem gördü.