TGRT Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sunduğu, haftanın siyaset gündemini belirleyen "Neler Oluyor" programının bu haftaki konukları, AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan, Gaziantep Milletvekili Kürşat Tüzmen ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan oldu. Programda, bakanlık sayısı, yerel yönetim ve Türkiye'de büyüme konuları ele alındı.
Ankara Milletvekili Babacan, bakanlık sayısının düşürülmesiyle ilgili olarak, "Türkiye'de bir organizasyon eksikliği var. Biz bakanlık sayısında 25'i standart olarak aldık. Ayrıca, şu anda Türkiye'de Başbakanlığa bağlı 38 adet bakanlık var. Bu şekilde başarıya ulaşmak mümkün değil. Her bir bakanlığın ülkeye oldukça fazla masrafı var. Bakanlık adına yapılan bu harcamalara kısıtlama getirilmeli. Ayrıca, bakanlıkların çalışmalarının şeffaf olması ve yapılan çalışmaların mutlak surette denetlenmesi gerekir" diye konuştu.
Türkiye ekonomisi hakkında da açıklama yapan Babacan, Türkiye'de bankacılık sorununun sebebinin kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) düşük olmasından kaynaklandığını belirtti. GSMH'nin düşük olmasının sebebinin ise, vatandaşların paralarını Türk Bankaları'na yatırmaması olduğunu belirten Babacan, "Eğer Türkiye'de insanlar yeşil dolarları yastık altında saklarsa bu durum ülke ekonomisine çok büyük zarar verir. Bu durumun sebebi de, devlete güvenin olmayışıdır. Devlete güven yoksa bu durumun düzeltilmesi mümkün değil. Güven ortamı oluşturulduğunda Türkiye yabancı yatırımcılarla dolacak. Yabancı yatırımcı şu anda Türkiye'ye gelmeye korkuyor" şeklinde konuştu.
"HÜKÜMETİMİZ İLE TÜRKİYE DAHA DA BÜYÜYECEKTİR" Türkiye'deki büyümeye de dikkat çeken AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan, Türkiye'deki büyüme trendi için Avrupa Birliği (AB) sürecinin çok önemli olduğunu ve AB'den tarih alan ülkelerin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü söyledi.
Babacan, AK Parti hükümeti ile Türkiye'nin hızlı bir şekilde büyüyeceğini ve AK Parti hükümeti ile birlikte Türkiye'ye yerli ve yabancı sermayenin gireceğini belirtti. KOBİ'lerin durumunu da ele alan Babacan, "KOBİ'lerin gelişmesi için bir güven ortamı lazım. Özellikle krizden sonra vadeler çok kısaldı. Oluşturulacak güven ortamı KOBİ'ler için çok büyük yarar sağlayacaktır. Ama asıl olan faizleri düşürmektir. Ayrıca, KOBİ'lerin gelişmesi için vergi ve en direkt vergi oranlarını düşürmeliyiz. KOBİ'lerin ihracat yapmasına yardımcı olunmalı. Bunun için çok güzel paketlerimiz var" dedi.
Programda yerel yönetimleri konusuna da değinen Babacan, Türkiye gibi büyük bir ülkenin tek bir merkezden yönetilmesinin çok zor olduğuna dikkat çekerek, AK Parti Hükümeti olarak yerel yönetimlere yöneleceklerini belirtti. Babacan, "Bütün kararları Ankara'dan geçirirsek sistem tıkanır. Yerel yönetimlerin güçlenmesi için güçlü bir hükümet lazım" dedi.
"BÜYÜK BİR ŞANS YAKALADIK" Programın diğer konuğu AK Parti Gaziantep Milletvekili Kürşat Tüzmen, Türkiye'deki büyümeye değinerek, "Biz, AK Parti olarak büyük bir şans yakaladık. Tek parti olduk. Tek partili dönemlerde de yüzde 6'lık bir büyüme olur" dedi.
3 Kasım Erken Genel Seçimleri öncesi Türkiye'nin 30 milyon dolarlık ihracatı olduğunu belirten Tüzmen, "Biz, 'Bu rakamı geçeceğiz' dediğimizde bize güldüler. Ve şimdi bu miktar geçildi. Biz, yüzde 46'lara hatta yüzde 50'lere ulaşmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin ihracatının yüzde 46'ya yükselmesi için Türkiye'ye yabancı sermayenin girmesi lazım. İhracat oranının yüzde 50'ye yükselmesi için ise yerli üretimin artması lazım" diye konuştu.
Programa konuk olarak katılan Ankara Sanayiciler Odası Başkanı Zafer Çağlayan ise, Türkiye'deki büyüme konusunda faizlerin düşmesi için reel sektörün mutlak surette canlanması gerektiği, piyasayı bozan kendi dinamitlerimizin olduğu ve yetkililer parayı çekeceğiz derse piyasanın bozulacağını öne sürdü. "Faizleri düşüreceğiz derseniz piyasalar düzelir" diyen Çağlayan, Atatürk döneminde Türkiye'deki büyümenin yüzde 6, tek parti döneminde yüzde 0, liberal dönemde ise büyümenin yüzde 2 olduğunu belirtti.