Şanlıurfa için önemli olan ve şehrin ortasından geçen Karakoyun Deresi'nin etrafında peyzaj çalışmalarına başlandı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ahmet Eşref Fakıbaba’nın çılgın projeleri arasında yer alan Karakoyun Deresi etrafındaki peyzaj çalışmalarının 270 günde tamamlanması bekleniyor.
2013 yılının ilk ayının 8’inde ihalesi yapılan ve 28’inde de yer teslimi gerçekleştirilen Karakoyun Deresi peyzaj çalışmaları yaklaşık 20 dönümlük bir alanı kapsıyor.
PEYZAJ ÇALIŞMASI YAKLAŞIK 3 MİLYONA MAL OLACAK
Karakoyun Deresi üzerinde bulunan Hızmalı Köprü yanında başlayan peyzaj çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte dereden Fırat Nerinden alınacak temiz suyun akıtılması hedefleniyor. Bu konuda ise Şanlıurfa İl Özel İderesi Atatürk Barajından Karakoyun Deresine temiz su getirmesi konusunda önemli mesafelerin alındığı bilindirildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Karakoyun Deresinin 20 dönümlük peyzaj çalışmasının 2 milyon 753 bin 584 liraya mal olacağı bildirildi.
KARAKOYUN ÜZERİNE 2 ÇELİK KÖPRÜ DAHA YAPILACAK
Üzerinde Hızmalı Köprü, Millet Köprüsü ve bir adette su kemeri bulunan Karakkoyun Deresinde yapılacak peyzaj çalışmaları içerisinde, aydınlatma, kamelyalar, yürüyüş yolları, kafeteryalar, yöresel bitkiler ve çiçeklendirmeler de yapılacak. Karakoyun Deresi üzerinde mevcut olan 2 tarihi köprü ve bir de tarihi su kemeri bulunuyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi peyzaj çalışmaları içerisinde Karakoyun Deresi üzerine karşıdan karşıya geçmek için tarihi dokuya uygun 2 adet çelik köprü de yapacağı bildirildi.
KARAKOYUN DERESİ SAMSAT MEYDANI İLE BÜTÜNLEŞECEK
Bu arada Samsat Meydanın Karakoyun Deresi ile bütünleştirilmesi için yürütülen çalışmalarda bütün hızıyla devam ediyor. Projesi hazır olan Samsat Meydanı için Koruma Kurulundan onay bekleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Koruma Kurulundan onay aldığı gibi bu çalışmasına da start verecek.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba”Biz Karakoyun deresenin peyzaj çalışmasını yapıyoruz.Bir taraftan da Özel İdaremiz Atatürk Barajından Fırat’ın suyunu Karokoyun Deresinde geçirmek için çalışmalarını yürütüyor.Suyun Karakoyun Deresine ulaşması için yürütülen çalışmalarda da önemli mesafeler alındı. Hatta bu çalışmalar yarılandı. Yani müthiş bir şekilde bu alan, buradaki insanların çok rahat edebileceği mekanlara dönüştürülüyor.Samsat Meydanı ve Karakoyun ile birlikte Urfa muhteşem bir görünüme kavuşmuş olacak.Karakoyun Deresinden su akıtlması ve etrafının peyzaj çalışması her urfanın hayeliydi.Bu hayel inşallah gerçekleşmeye başladı.Çünkü çalışmalarımız burada bütün hızıyla yürütülüyor.Burası 270 günde tamamlanacak”dedi
HIZMALI KÖPRÜ
Hızmalı Köprü, Karakoyun Deresi üzerinde yer alır. Yapılış tarihi bilinmemektedir. Köprü ayağının doğu cephesindeki kitabeye göre, 1843 tarihinde Muhammet Sait adında bir kişi tarafından onartılmıştır.Rivayetlere göre Karakoyunlu hükümdarının kızı Sakine Sultan, Hacca giderken, uğradığı Urfa'da bu köprüyü yaptırmış ve yıkıldığında tekrar yapılabilsin diye mücevherleri ile altın hızmasını köprünün temeline koydurmuştur. Bu nedenle köprü bugün Hızmalı Köprü olarak bilinmektedir.
JÜSTİNYEN SU BENDİ,
Jüstinyen Su Bendi, Karakoyun Deresi güzergâhında yer alır. Karakoyun Deresi yapılmadan önce şehir, sık sık su baskınlarına maruz kaldığından halk bu durumu Bizans İmparatorluğa şikâyet eder. Bunun üzerine devlet tarafından şehir merkezinde bir dere yatağı açmak amacıyla çalışmalara başlanır. Çalışmalar İmparator Jüstinyen zamanında tamamlanır.
Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından 525 senesinden sonra açtırılan Karakoyun Deresi ile birlikte bu su bendi de yaptırılır.
MİLLET KÖPRÜSÜ
Millet Köprüsü, Karakoyun üzerine inşa edilmiştir. Yapılış amacı derenin bir yamacından Millet Hastanesi'ne (Eski Devlet Hastanesi) geçişi sağlamaktır. Bu amaçla yapıldığından Millet Köprüsü olarak isimlendirilmiştir. Köprünün güney tarafındaki üçgen alınlıklı, kemerli giriş kapısı üzerindeki kitabede: “Ali Saip Köprüsü, sene 1341 (miladi 1922)” yazılıdır. Mevcut kaynaklara göre bu kitabe yapım değil, onarım kitabesidir. Buna göre köprünün inşa tarihi daha eskidir.
SAMSAT KAPI TARİHÇESİ
1146 da Zengi hükümdarı Nureddin Zengi, Urfa’yı kuşatırken ordugâhını Samsat Kapı Meydanı’nda kurmuştur 18-19 yüzyıllarda Urfa’ya gelmiş olan Seyyahlar Carsten NİEBUHR, J.H.PETERMAN ve Eduard SACHAU gezi notlarında Samsat Kapı ve Meydanı’ndan bahsetmektedirler. Osmanlı döneminde Samsat Kapı ve Meydanı şehrin kuzey yönündeki ulaşımını sağlayan önemli bir giriş noktasıydı
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz