Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Karayolları’ndaki 21 yıllık “Yol” tecrübesini görev yaptığı ilçede hayata geçirdi. 3 yılda 30 milyon TL’lik yatırımla 3 bin 200 sokağı balıksırtı, oluklu, su tutmayan özellikte asfaltla kaplayan Başkan Çelikcan, fakir ilçeyi otoyol kalitesinde asfalt konforu ile tanıştırdı.
Büyükşehir statüsüne kavuştuğunda Adana’nın iki ilçesinden biri olan ancak gelişmişlik bakımından Seyhan’ın çok gerisinde kalan Yüreğir, son dönemde bu görüntüyü tersine çevirmeye başladı. Seyhan Nehri kıyısında yükselen Hilton Oteli’nin ardından Cono aşireti mensuplarının yoğun olarak yaşadığı Sinanpaşa mahallesine yapılan Optimum AVM ve Yüreğir Belediyesi’nin eski yerinde tamamlanma aşamasına gelen Sheraton Oteli gibi özel sektör yatırımları ilçenin bir anda çehresini değiştirdi. Özel sektörün bu yatırımları ile moral bulan ilçede Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da, özellikle yol yatırımları ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Karayollarında kontrol mühendisliği, kontrol şefliği, bölge müdürlüğü ve genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulanan Çelikcan, 21 yıllık yol tecrübesini Belediye Başkanı olduğu Yüreğir ilçesinde hayata geçirdi. 3 Yıllık görev süresinde ilçenin en çok ihtiyaç duyduğu yol çalışmalarına ağırlık veren Çelikcan, önce Karayollarından mesai arkadaşı olan Otoyolları Kontrol Şefi Yaşar Demirboğa’yı Belediye Yol İşleri Müdürü yaptı. Ardından 1 adet greyder, 1 adet ekskavatör, 3 adet silindir, 5 adet büyük kamyon, 1 adet nakliye için tır, 1 adet asfalt kazıma makinesi, 1 adet finişer adlı asfalt serme makinesi alarak makine parkını yeniledi. Çelikcan, 3 yılda 30 milyon TL yatırımla, 170 bin ton asfalt kaplama yaparak 1000 sokağın asfaltını, 80 bin ton asfalt kullanılarak 2 bin 200 sokağın asfalt yamasını; yine bağlı belde ve köylerde de 650 bin metrekare çift katlı emülsiyonlu sathi kaplama yaparak hizmete sundu.
İŞİN SIRRI TECRÜBE VE KALİTE STANDARDINDA
Göreve geldiği 2009 yılında Yüreğir’de vatandaşların çoğunun yola asfalt yapılmasını istemediğini, bunun yerine kilitli parkeyi tercih ettiğini kaydeden Çelikcan, “Bunun en önemli sebebi yol yapımında kullanılan asfaltın yanlış üretilmesi, yanlış uygulanması ve sonucunda istenmeyen yol kusurlarının oluşmasıydı. Ayrıca daha önceden asfalt uygulaması mevcut asfalt yolun üzerine, yollar kazılmadan uygulandığı için mevcut yollar yükselmekte evler yol seviyesinin altında kalmakta idi. 2009 yılında göreve geldikten sonra bu sorunu çözdük. 500 bin TL değerinde son model asfalt kazıma makinesi aldık. Asfalt yapmadan önce mevcut yolları kazıyarak hem kazıdan çıkan malzemeyi tekrar yol yapımında değerlendirerek büyük tasarruf sağladık hem de mevcut evlerin yolların seviyesinin altında kalmasını önledik. İlk defa Yüreğir’ de Belediye olarak hangi asfalt çeşidinin kullanılacağını belirledik. Aşınma tabakası olarak tanımlanan asfalt kaplama çeşidini Yüreğir’de ilk defa uyguladık” diye konuştu.
ASFALTIN AVANTAJLARI
Başkan Çelikcan, Türkiye’de yerel yönetimlerin yaptığı asfaltın çoğunlukla standartlara uyulmadığı için kısa ömürlü olduğunu, bu yüzden milli servetin heba edildiğini söyledi. Standartlarına uyularak yapılan kaliteli asfaltın uzun ömürlü ve geri dönüştürülebilir olduğunu vurgulayan Çelikcan, diğer avantajlarını da şöyle sıraladı:
“Asfalt kaplamalar, hızla tamamlanarak birkaç saat içinde trafiğe açılabilmektedir. Düzgün ve derzsiz sürekli bir yüzey oluşturduğundan istenilen yüzey düzgünlüğü ve eğim verilebilir. Bu nedenle asfalt yüzeyler daha iyi bir sürüş konforu sağlar. Düzgün ve sessiz asfalt yollar sürücünün yorgunluğunu ve stresini azaltır. Asfalt kaplama üzerinde yol işaretleri çok iyi görülür. Asfalt kaplamalarda buz çabuk erimekte ve yüzey suyu hızla erimektedir. Asit ve sülfatlara dirençli olduğundan parke ve beton yola göre daha uzun ömürlüdür. Karışımları yüksek dayanıma sahip olması nedeniyle asfalt kaplamalar, beton kaplamalara göre özellikle düşük trafik şartlarında daha ince uygulanabilir. Asfalt, soğuk hava şartlarına daha uygundur. Elastik özelliği nedeni ile asfalt, sıcaklık değişimlerine karşı daha dirençlidir. Asfalt çevresel açıdan doğru bir seçimdir. Yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir malzemedir. Kazınan eski asfalt, yerinde veya merkezi plentte, gerekli ise yeni bitüm, katkı ve agrega ilave edilerek, soğuk veya sıcak karışım olarak hazırlanarak yeniden kullanılabilmektedir. Bu işlemle malzeme ve enerji tasarrufu sağlanmış ve malzeme kaynakları korunmuş olur.”
USTASINDAN ASFALT TARİFİ!
Kaliteli asfaltın nasıl olması gerektiğini de detayları ile anlatan Çelikcan, şunları kaydetti:
“Öncelikle hangi tip asfalt uygulayacağımızı bilmemiz üretimimizi buna göre yapmamız işin ilk adımıdır. Çünkü asfaltın üretiminde kullanılacak bitümün ve agreganın hangi oranda karıştırılacağı buna göre belirleriz. Tıpkı yemek yaparken hangi malzemeden ne kadar konulacağını bilmek gibidir. Uygun oranda bitüm ve agrega karışımı yapılmadığı takdirde kötü sonuçlar elde edilmektedir. Aşınma; bitüm oranı en fazla, yoğunluğu ve dayanımı en yüksek asfalt (bitümlü sıcak karışım) tabakasıdır. Asfalt yaklaşık 160 derecede sıcaklıkta agrega ve bitümün plentte karıştırılmasıyla üretilir. Sıcak olarak üretilen asfaltın sıcaklığını kaybetmeden, asfalt finişeri (asfalt serme makinasi) ile istenilen kalınlıkta ve su tahliyesi için enine ve boyuna eğim verilerek serilip, asfalt silindiri ile de sıkıştırma işlemi uygulanır. Bu şekilde finişer ile uygun sıcaklıkta serilip sıkıştırılmayan asfaltın; dayanıklılığı çok az, yüzeyi, bozuk, çatlaklı ve dalgalı olmaktadır. Bu da vatandaşımızın asfaltı istememesinin en önemli sebebi olan yüzeyinde su birikintilerine sebep olmaktadır.”
Başkan Çelikcan, yaptıkları balıksırtı, oluklu, kaliteli asfalt yollar sayesinde ilçenin sokaklarını tozdan çamurdan, su birikintisinden kurtardıklarını, elde edilen başarı ile vatandaşın asfaltla ilgili ön yargısını da kökünden değiştirdiklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz