Washington üniversitesinde yapılan araştırmada 7- 12 yaşları arasında 105 çocuğun beyni MR ile incelenerek gelir düzeyi görece düşük ailelerin çocuklarının beyin yapısındaki ağlanmaların farklılık gösterdiği tespit edilmiş. Bu farklılıkların çocuklarda depresyon eğilimini arttırmasının yanı sıra öğrenme güçlüğü ve duygularını ifade etmekte zorluk yarattığı da gözlemlenmiş.
Çalışmanın lideri Deanna Barch: "Daha önceki araştırmalarımızda ilkokul çağında gelir düzeyi düşük evlerde kalan çocukların depresyona daha eğilimli olduğunu göstermiştik. Bu çalışmayla birlikte bu ailelerin çocuklarının beyinlerinde hipokampüs ve amygdala gibi çeşitli önemli alanların büyüklük ve aktivitelerinde değişimler gözlemledik." diyor.
Çalışma "fakirlik" düzeyini eve giren yıllık gelir ve evdeki kişi sayısına göre hesapladıkları bir formülle belirliyor.
MR taramalarında gelir düzeyi düşük aile çocuklarında beynin öğrenme ve hafızayle ilişkili hipokampüs ve duygularla alakalı amygdala bölgelerinde normalden az bağlantı görülmüş. Ayrıca beynin bu bölgelerinde de küçülmeler görülebildiği gözlemlenmiş. Malesef bu küçülmelerin geri döndürülebilir olup olmadığı muamma, ilerleyen zamanlarda çocukların tekrar incelenmesi ile bu bilgiyi edinmek mümkün olacak. Bilinen tek şey yokluğun beyinde iz bıraktığı...