Fakirliğin Gözü Kör Olsun: Düşük Gelir Çocukların Beynini Etkiliyor

Fırsat eşitsizliği ve gelir adaletsizliğinin dibine vurulduğu dünyada daha düşük gelirli bir ailede doğmanın getirdiği zorluklar ve hayata 1-0 yenik başlamanın dezavantajları malumunuz. Yapılan son araştırma ise bu zorluğun çocukların beyin yapısını etkilediği hatta çocukluk ve yetişkinlik depresyonlarına neden olduğunu göstermiş.

Washington üniversitesinde yapılan araştırmada 7- 12 yaşları arasında 105 çocuğun beyni MR ile incelenerek gelir düzeyi görece düşük ailelerin çocuklarının beyin yapısındaki ağlanmaların farklılık gösterdiği tespit edilmiş. Bu farklılıkların çocuklarda depresyon eğilimini arttırmasının yanı sıra öğrenme güçlüğü ve duygularını ifade etmekte zorluk yarattığı da gözlemlenmiş.

Ailenizin gelir düzeyi beyin anatominizi belirliyor...

Çalışmanın lideri Deanna Barch: "Daha önceki araştırmalarımızda ilkokul çağında gelir düzeyi düşük evlerde kalan çocukların depresyona daha eğilimli olduğunu göstermiştik. Bu çalışmayla birlikte bu ailelerin çocuklarının beyinlerinde hipokampüs ve amygdala gibi çeşitli önemli alanların büyüklük ve aktivitelerinde değişimler gözlemledik." diyor.

Reklam
Reklam

Çalışma "fakirlik" düzeyini eve giren yıllık gelir ve evdeki kişi sayısına göre hesapladıkları bir formülle belirliyor.

Zor bir çocukluk geçirmenin zaten psikoloijk sorunlara neden olabildiğini biliyorduk, ancak bunun beyin yapısını değiştirme düzeyinde olması bilim adamlarını da şaşırtmış...

MR taramalarında gelir düzeyi düşük aile çocuklarında beynin öğrenme ve hafızayle ilişkili hipokampüs ve duygularla alakalı amygdala bölgelerinde normalden az bağlantı görülmüş. Ayrıca beynin bu bölgelerinde de küçülmeler görülebildiği gözlemlenmiş. Malesef bu küçülmelerin geri döndürülebilir olup olmadığı muamma, ilerleyen zamanlarda çocukların tekrar incelenmesi ile bu bilgiyi edinmek mümkün olacak. Bilinen tek şey yokluğun beyinde iz bıraktığı...

Düzensiz beslenme, stres, alkol ve sigara dumanına maruziyet, düzensiz uyku, yeterince ebeveyn ilgisi alamama gibi nedenler buna neden oluyor olabilir.

Bilim adamları bu değişimi daha düşük gelirli ailelerde görülen düzensiz yaşam, yetersiz beslenme ve yetersiz ebeveyn ilgisi gibi faktörlere bağlıyor. Ayrıca arşatırmacılar 4 yıl sürecek ve aileye kişibaşı yıllık 4000$ daha fazla gelir girmesinin çocuklarda yaratacağı değişim üzerine yeni bir deneye başlıyorlar; bakalım sonuçlar ne olacak? Zenginken para saadet getirmiyor diye mutsuzuz, fakirken beynimiz değişiyor diye mutsuzuz... Özetle mutluluk içimizde galiba, insan sevgisi ve stressiz bir ailede büyümek bu işin özeti olabilir mi?