İSTANBUL (İHA) - 2004 yılında yüzde 60'ın üzerindeki bir oranla dünya ortalamasının üç katı büyüme gösteren faktoring sektörü, bu yılın ilk dokuz aylık döneminde de yüzde 31.1 oranında büyüme gerçekleştirdi.
Faktoring Derneği verilerine göre, Dernek üyesi firmaların toplam ciro büyüklüğü bu yılın dokuz aylık döneminde 8 milyar 150 milyon dolara yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde 6.2 milyar dolar olarak gerçekleşen ciro toplamına göre yüzde 31.4 oranında büyümeyi ifade ediyor. Bu yılın dokuz aylık döneminde gerçekleşen cironun yüzde 80'lik bölümü yurtiçi faktoring işlemlerinden oluşurken, ihracat faktoringinin payı yüzde 19 oldu. İthalat faktoringinin payı ise yüzde 0.1'de kaldı.
Dernek üyelerinin, sektör toplam cirosunun yüzde 80'inden fazlasını gerçekleştirdiğini belirten Faktoring Derneği Başkanı Mihael Levi, konuyla ilgili açıklamasında, "Sektörün 2005 yılı dokuz aylık cirosunun 10 milyar dolara yaklaştığını tahmin etmekteyiz. Böylece, geçen yılın tamamında sektörün ulaştığı 10.7 milyar dolarlık büyüklüğe, bu yılın dokuz aylık döneminde ulaştık. Yıl sonu toplam ciro beklentimiz ise yaklaşık 14 milyar dolardır. Sektörün gösterdiği yüksek oranlı büyümede, ülkemiz ekonomisinde sağlanan olumlu gelişmelerin ve piyasalarda oluşan istikrarın önemli bir payı bulunmaktadır. Bunlara ilave olarak, finansman maliyeti açısından bankalara göre daha avantajlı olan faktoringin alternatif bir finansman modeli olarak daha fazla bilinmesi ve bu hizmeti alan firmaların sayısının artması gibi etkenler de yüksek oranlı büyümeye katkı sağlamıştır" dedi.
Mihael Levi, Kasım ayı başında yürürlüğe giren yeni Bankacılık Yasası'yla, faktoring kuruluşlarının gözetim ve denetiminin Hazine Müsteşarlığı'ndan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) geçtiğine de işaret ederek, 2006 başından itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle, sektörün daha etkin ve verimli bir çalışma ortamına kavuşacağını kaydetti.