Fantaroni: Vize Serbestisi Hakkında Bir Yol Haritası Hazırlıyoruz

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Basın ve Enformasyon Koordinatörü Stefano Fantaroni, Türkiye Hükümeti ile birlikte vize...

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Basın ve Enformasyon Koordinatörü Stefano Fantaroni, Türkiye Hükümeti ile birlikte vize serbestisi hakkında bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri kapsamında Selçuk Üniversitesi (SÜ)’nde bir konferansa katılmak üzere Konya’ya gelen AB Türkiye Delegasyonu Basın ve Enformasyon Koordinatörü Stefano Fantaroni, Konya Ticaret Odası organizatörlüğünde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Fantaroni, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğrencilerle bir araya gelerek yapılacak konferansta, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin iki tarafa neler sağlayacağı konusunun görüşüleceğini söyledi. Program kapsamında, özellikle vermek istedikleri iki mesaj olduğunu ifade eden Fantaroni, “Bunlardan biri, katılım sürecinin uzun sürmesi ile ilişkili olarak bir takım hayal kırıklıkları yaşanıyor. Biz bu hayal kırıklıklarını anlıyoruz. Fakat 2013 yılı için iyimseriz. Bu mesajı vermek istiyoruz. Ve olumlu bir takım unsurlar olduğunu görüyoruz. Örneğin bir faslın muhtemelen Haziran ayında açılacak olması son derece önemli. Bunun dışında, Türk Hükümeti ile birlikte vize serbestisi hakkında bir yol haritası üzerinde çalışıyoruz. Başka fasılların açılması üzerine çalışmalar da devam ediyor.” dedi.

Reklam
Reklam

"KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN ÇABALAR MEMNUNİYET VERİCİ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Avrupa Birliği üye ülkeleri elçileriyle bir araya geldiği toplantıda verdiği mesajlara da değinen Fantaroni, bu mesajların ve açıklamaların son derece önemli olduğunun altını çizdi. Fantaroni, şöyle dedi: “Başbakan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin stratejik yönü önceliği olduğunu ifade etmişti. Bu da son derece önemli. Yürütülen reformlar son derece cesaret verici. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun oluşturulması, İnsan Hakları Kurumu’nun oluşturulması, üçüncü yargı paketinin kabulü çok önemli. Ayrıca, dördüncü yargı paketinin de yakında kabul edilecek olması gayet olumlu. Bunun dışında, Kürt sorununun çözümüne ilişkin çabaları da memnuniyetle karşılıyoruz. 2013 yılının Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri açısından iyi haberlerle dolu olmasını diliyoruz.”

"BİR FASLIN AÇILMASI, DİĞER FASILLARIN AÇILACAĞININ İŞARETİ"

Müzakere sürecindeki fasıllardan bazılarının, bazı üye devletler tarafından dondurulduğunu hatırlatan Fantaroni, “Mesela Fransa tarafından bazı fasıllar dondurulmuş durumda. Ama tabiî ki ben burada Fransa hükümeti adına konuşup başka fasılların da açılacağını söylemem. Ama bir tane faslın açılması bundan sonra başka fasılların da açılabileceğinin bir işareti. Öte yandan, dondurulmamış, bloke edilmemiş bir takım fasıllar var. Bu fasılların açılabilmesi için Türkiye’nin atması gereken adımlar var. Türkiye, bu adımları tam olarak atıp bu şartları tam olarak yerine getirirse açılabilecek olan fasıllar var.” diye ifade etti.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE’NİN KABUL ETMESİ GEREKEN MEVZUATLAR VAR"

Söz konusu bazı fasılların açılabilmesi için Türkiye’nin teknik anlamda bazı çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Fantaroni, “Mesela rekabete ilişkin bir fasıl var. Bu, dondurulmuş bir fasıl değil. Türkiye’nin kabul etmesi gereken bir takım mevzuatlar var. Bunları yaptığı zaman o fasıl açılabilir. Yine sosyal politikaya ilişkin başka bir fasıl var. Bununla ilgili de herhangi bir dondurma veya blokaj kararı yok. Ama Türkiye’nin kabul etmesi gereken bir takım mevzuatlar var. Bunlar olduğu takdirde bu fasılların açılmaması için hiçbir sebep yok.” diyerek, sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz