Fareler üzerinde yapılan deneylerde depresyona sebep olan bir gen bozukluğunun "iyileştirildiği" açıklandı.
Beyindeki p11 geninin eksikliği depresyona yol açıyor
P11 geni, insanlarda da depresyonun kaynaklarından biri.
Araştırma, yapısı değiştirilmiş bir virüs enjekte etmenin, beynin özel bir bölgesinde bu gene sahip olmayan farelerin davranışının değiştirilebileceğini ortaya koydu.
Beynin "nucleus accumbens" bölgesindeki p11 geni eksikliği, depresyon şikayetine sahip hastalarda sıklıkla karşılaşılan bir durum.
Aynı genin eksiliğinin gözlendiği farler, insanların depresyon dönemlerinde sergilediklerine benzer davranışlarda bulunuyorlar.
Depresyonlu fareler iyileşti Araştırma kapsamında bu farelere p11 genini artıracak bir virüs enjekte edildiğinde, depresyonlu farelerde normal farelerle aynı davranışlar gözlemlendi.
Araştırmada rol alan Weill Cornell tıp merkezinden doktor Michael Kaplitt bu yeni gen tedavi yöntemiyle, insanlarda gözlenen depresyonun ana sebeplerine müdahale edilebileceğini söyledi.
Depresyon tedavisi alanında hakim olan yöntemlerin depresyonun sebeplerine yönelmediğini ve bu sebeple ilaç tedavisiyle alt edilemeyen ağır depresyon durumlarında başarı sağlanamadığını söyleyen Kaplitt, yeni yöntemle bu durumdaki hastalar için çözüm yolunun sözkonusu olabileceğini açıkladı.