Fark eder nasıl yazılır? Fark eder ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede bir kelime başka kelime ya da kelimeler ile bir araya gelerek yeni anlamlara karşılık gelen birleşik türde isimler, fiiller ya da sıfatlar üretebilir. Ancak bu kelimelerden bazıları birleşik kelime değil tamlamadır. Birleşik bir kelimenin ya da tamlamanın bazı özelliklerine göre bitişik ya da ayrı yazılması gerekir. Bazı kelimelerde sık olarak yazım hatası yapılır.

Dünyadaki en zengin kelime dağarcığına sahip olan dillerden biri de Türkçedir. Bu zenginliğin kaynağı farklı dillerden alınan ve zamanla Türkçeleştirilen kelimelerin yanı sıra farklı kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşan ve yeni anlamlara karşılık gelen birleşik kelimelerdir. Birleşik türde olan kelimelerin ayrı ya da bitişik olarak yazılması Türkçe yazım kurallarına göre belirlenmiştir. Kurallara uymayan yazımlar hatalı kabul edilir.

Fark eder nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük’e göre fark etmek bir birleşik fiildir ve birden fazla anlama gelebilir. Cümle içindeki kullanım amacına göre, ayırt etmek, değişmek, anlamak, başkalaşmak ya da sezmek gibi ifadelerin karşılığı olan bir birleşik fiildir. Fark eder TDK (Türk Dil Kurumu) sayfasında ayrı olarak yazılmıştır. Atasözlerinin ya da farklı deyimlerin, kalıp sözlerin içinde de yer alan bir ifadedir. Türkçe kökenli olduğu bilinen fark ve etmek kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşturulmuştur.

Reklam
Reklam

Fark eder ayrı mı yazılır?

Fark eder yazımı en sık karıştırılan birleşik fiildir. Çoğu kişi bu kelimeyi ayrı değil bitişik yazarak yazım hatası yapmış olur. Ancak fark eder ya da fark etmek olarak ayrı yazımı doğrudur. Fark etmek ya da fark eder ifadesi ayrı olarak yazılmalıdır. Ayrı yazılması Türkçe yazım kurallarına göre doğru kabul edilmiştir. Kurallara göre etmek, olmak gibi yardımcı fiillerin kullanıldığı birleşik fiiller ayrı yazılmalıdır.

Fark eder bitişik mi yazılır?

Halk arasında en sık düşülen yazım hatalarından biri de yardımcı fiil kullanılan birleşik kelimeler ya da fiillerdir. Fark eder ya da fark etmek de bir birleşik fiil olduğu için sık olarak bitişik yazılır ve böylece yazım yanlışı yapılır. Fark eder doğru yazılışı ayrı olmalıdır. Etmek yardımcı fiili kullanıldığı ve bir araya gelen kelimeler herhangi bir değişime ya da bozulmaya uğramadığı için doğru kullanımı yazım kurallarına göre ayrıdır.

Reklam
Reklam