Farklı dillerde yayına izin

Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde televizyon ve radyo yazınlarına vize çıktı.

ANKARA (ANKA) - Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde televizyon ve radyo yazınlarına vize çıktı. Böylece, başta Kürtçe olmak üzere Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Çerkezce, Lazca ve Gürcüce ile bu dillerin lehçelerinde radyo ve televizyon yayını yapılabilecek.

RTÜK'nun “Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları FarklI Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları

Hakkında Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Reklam
Reklam

Yönetmeliğe göre, radyo ve televizyon kuruluşlarının, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapabilmeleri, Üst Kurul'un yönetmelik hükümlerine göre vereceği izne tabi tutulacak. Üst Kurul izni olmadan bu dil ve lehçelerde yayın yapılamayacak.

Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen radyo ve televizyon kuruluşları; yayın yapmak istedikleri dil ve lehçeleri, bu dil ve lehçelerde yayınlanacak program türlerini, bu programların, günlük yayın akışı içindeki yerleşimini ve aylık yayın planlarını belirleyen yönetim kurulu kararı ile birlikte Üst Kurul'a başvuracaklar. Yayın kuruluşlarının talepleri yayın alanı, teknik imkanlar ve talep edilen dil ve lehçede yayın yapan diğer kuruluşlar da göz önünde bulundurularak Üst Kurul tarafından değerlendirilecek ve uygun görülmesi halinde bu dil ve lehçelerde yayın yapma izni verilecek.

Farklı dil ve lehçelerde yayın yapma izni olmayan yayın kuruluşlarının günlük, aylık ve yıllık yayın planları göz önüne alındığında süreklilik oluşturmayan "münferit müzik eserlerinin yayınları ve sinema filmlerine yer verilmesi" izne tabi tutulmayacak. (ANKA)

Reklam
Reklam