"Farklı dini gruplar barış içinde yaşıyor"

AA New York - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Türkiye'nin hem tarihi boyunca hem de bugün farklı dini grupların barış ve uyum içinde yaşadıkları özgün bir ülke olduğunu söyledi.Bardakoğlu, New York'ta Columbia Üniversitesinde "Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler-Osmanlılar Döneminde Barış İçinde Bir Arada Yaşama" isimli bir konuşma yaptı.

Bardakoğlu, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler olarak bu farklı dini ve etnik kökenli grupların hem Osmanlı hem de modern Türkiye'de barış içinde ve uyumlu bir şekilde yaşadığını ve bu açıdan Türkiye'nin dünyada özgün bir örnek oluşturduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Bardakoğlu, hoşgörü kültürünün modern Türkiye'de de devam ettiğini belirterek devletin laik yapısı içinde Müslüman olmayan vatandaşların Müslüman vatandaşlarla hukuk önünde eşit ve aynı haklardan yararlandıklarını anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığının doğru İslam bilgisini insanlara ulaştırmak ve "din özgürlüğünü" koruyan bir kurum olduğunu anlatan Bardakoğlu, laik devlet yapısı içinde devletin Diyanete karışmadığını, Diyanetin de kendi işlerinde kendisinin söz sahibi olduğunu anlattı.

AB üyeliğine destek

Bardakoğlu bir soru üzerine, Türkiye'deki İslam uygulamasının Osmanlı döneminden beri her zaman "laik ve demokratik" yapıya uygun olduğunu anlatarak bu kapsamda Türkiye'nin hem tarihi geçmişi, hem kültürel bir köprü olması, hem özgüveni hem de bilgi birikimiyle AB'ye girmesi halinde büyük yarar getireceğini, bu açıdan Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini söyledi.

Bardakoğlu, Türkiye'nin AB'ye girmesinin, özgün bir örnek oluşturması nedeniyle Müslümanlığın doğru tanıtılması açısından da büyük ve yeni fırsat oluşturacağını, Diyanet İşleri Başkanlığının da bu kapsamda "daha sivil, daha şeffaf ve bilim gücü daha da yüksek" bir kurum olmasını çok önemsediklerini vurguladı. Bardakoğlu, Türkiye'nin AB'ye katılmasının, AB'yi de tek dinlilikten çıkararak ufkunu genişleteceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Bir başka soru üzerine Bardakoğlu, kadın haklarına özel önem verdiklerini, bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığının bir hadis kitabı basacağını ve Türkiye'de ilk kez il müftü yardımcısı olarak kadınları atamaya başladıklarını anlattı.

Alevilik

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Alevilikle ilgili bir soruya da, "Alevilik bizim kendi öz kültürümüzdür, zenginliğimizdir. Avrupa'da özellikle Aleviliği İslam dışı olarak göstermek isteyen çevreler var, biz bunu asla doğru bulmuyoruz. Bu hem Müslümanlığa, hem Alevi kardeşlerimize karşı bir saygısızlıktır. Hem tarihsel tecrübemiz, hem İslam'ın kaynakları hem de ülkemizdeki Alevilerin kendilerini Müslüman kabul etmeleri gerçeği karşısında Aleviliği İslam'ın dışında asla göremeyiz. Ancak biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak cemevlerine ve cemevlerinde yapılan cem niyazına hiçbir zaman karşı olamayız, bu da bizim zenginliğimizdir. Ancak üzerinde durduğumuz bir konu var; cemevlerini caminin alternatifi bir ibadethane olarak düşünmek, cemevlerindeki cem niyazını da namazın alternatifi bir ibadet olarak düşünmek yerine, bunları kendi zenginliğimiz olarak kendi alanlarında yaşatmak ve korumak daha doğru bir yoldur"dedi.

Reklam
Reklam