"Farklı dinler arasında anlayış istiyoruz"

İSTANBUL (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "'Türkiye ve AB süreci kopacak' gibi söylemleri öne çıkarmanın verdiği bir negatif enerji var, bu problemlerin çözümü için neler yapılıyor, buna bakılması gerekir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Gül ile Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Çırağan Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Öncelikle söz alan Abdullah Gül, "Bölgeyi ilgilendiren konularda görüştük. Dünyayı üzen gelişmeler oldu. Tüm bu konuları konuştuk. Türkiye ve AB meselelerini de konuştuk" dedi. Sonrasında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, bugünkü toplantının, olağan ikili görüşmelerden farklı geçtiğini söyledi. Steinmeier, "Ernst Reuter Girişimi'nin amacı farklı dinler arasındaki anlayışı geliştirmek. Bunun için sanatçılar ve bilim adamları bu girişime büyük katkıda bulunuyor. Biz siyasetçiler olarak bu girişimin temenili sağlamak istiyoruz. Amacımız farklı dinler arasında anlayışı geliştirmek" dedi.

Reklam
Reklam

Görüşmede, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci, Ortadoğu krizi ve Irak'taki durumu değerlendirdiklerini belirten Steinmeier, "Türkiye'nin, Lübnan'da hassas olan ateşkesin sağlamlaştırılmasına katkıda bulunma konusunda veridiği onayı memnuniyetle karşıladık. Almanya da kısa süre içinde hem bakanlar kurulu, hem de meclis olarak bir karara varacak. Lübnan, BM'ye bu konuda bir talepte bulundu. Lübnan'ın talebi üzerine biz de kısa sürede bu konuda bir karar vereceğiz" diye konuştu.

Steinmeier, basın mensuplarının Kıbrıs konusundaki soruları üzerine, bu konuda yoğun çaba içerisinde olduklarını söyledi. Çabalarının süreceğine dikkat çeken Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Bilim ve teknoloji konuları ele alındığında yaşanan krizi tekrarlamamak için dönem başkanlığımızda yoğun çabalar içindeyiz. Bu çabalar da, şu an mevcut sorunların tırmanmaması için gerekli koşulları yerine getirmek yönünde. Biz kendi başkanlığımız dönemine olumsuz bir etkinin olmasını istemiyoruz. Henüz elimizde hazır çözüm yok. Bütün taraflarla görüşmeler sürdürülmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dönem başkanlığımızda kriz olmaması için çaba içerisindeyiz. Sayın Talat'la da görüşmelerim oldu. Burada tıkanmış olan durumu hareketlendirmemiz gerekir. Sayın Papadapulos ile Sayın Talat arasında iki görüşme oldu. Bunu henüz bir ilerleme olarak tanımlayamayız ama görüşme olması da önemlidir. Kıbrıs'taki tıkanmışlığı hareketlendirmemiz gerekir" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Abdullah Gül ise basın mensuplarının soruları üzerine, "Gerek Ortadoğu konusu, gerek Irak meselesi, gerek nükleer meseleler. Bu konuları sık sık görüşüyoruz aslında. Bugün de geniş bir şekilde bu konuları konuştuk. Türkiye ve Almanya'nın bu konudaki görüşleri birbirlerine çok yakın. Bu konuların çözümüne ortak tutumlarımızla yardımcı olabileceğimize inanıyorum. Olumsuzlukların üzerine yoğunlaşmamamız gerekir. 'Türkiye ve AB süreci kopacak' gibi söylemleri öne çıkarmanın verdiği bir negatif enerji var, bu problemlerin çözümü için neler yapılıyor, buna bakılması gerekir. Olumlu ve yapıcı bir şekilde problemleri çözmek için uğraşmamız lazım. Biz Türkiye olarak bunu yapıyoruz, AB de elinden geleni yapacaktır. Önemli olan düz ve asfalt yolda yürümek değil, AB yolunun inişli çıkışlı olacağını her zaman söyledik. İyi niyetli yaklaşarak her sorunu çözeceğimize inanıyorum. Problemleri konuşarak çözebiliriz" dedi.

Bir soru üzerine AB müzakerelerine değinen Steinmeier, "AB tabii ki müzakerelerin başlatılmasına karar verdi. Bunun için çok iyi nedenleri vardı. Karşılıklı menfaatler var. Türkiye ile müzakereler sürdürülecek, engelleri aşmak için de birlikte çalışacağız. Türk siyaseti bu konuda katkılarını sürdürecek. Ortaya çıkan bazı engellere takılmama konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İki bakan, öğleden sonra "Kültürlerarası Diyalog ve Anlayış İçin Ernst Reuter Girişimi"nin tanıtım toplantısına katılacak.