Fas, ada krizini BM'ye taşıdı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (İHA) - Fas'ın, İspanya'da Perejil, Fas'ta Leyla olarak bilinen ada konusunda yaşanan gerginliklerin ardından Birleşmiş Milletler'e gönderdiği bir mektup ile İspanya'nın adaya askeri operasyon düzenlemesini 'saldırgan ve tehlikeli' olarak yorumladığı bildirildi.

Fas BM Büyükelçisi Muhammed Bennouna tarafından BM konseyine iletilen mektupta, herhangi bir operasyon talebinde bulunulmadığı kaydedildi. Mektupta, "Leyla adasına düzenlenen saldırı tehlikeli hassas bölgedeki güvenlik ve istikrar açısından tehlike arzetmektedir" denildi. Fas, ayrıca İspanyol askerlerinin adadan derhal geri çekilmesini istedi.

Reklam
Reklam

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, her iki ülkeye uzlaşma yolunda yardım edilebileceğini dile getirdi. Annan'ın sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri'nin her iki ülkenin liderleri ile temas halinde olduğu ifade edildi.

Fas, geçen hafta karasuları içinde bulunan ihtilaflı adaya bir düzine kadar asker çıkarmış ve Fas bayrağı dikmişti. Askerler, dün sabah İspanya'nın düzenlediği bir operasyonla adadan tahliye edilmiş, tutuklanan 6 Faslı asker daha sonra serbest bırakılmıştı.